Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

USA schválily projekt největší solární elektrárny o 1000 MW

Americká vláda v pondělí schválila projekt největší solární elektrárny na světě. Zařízení na federálních pozemcích na jihovýchodě Kalifornie bude mít instalovaný výkon 1000 megawattů a bude moci v době provozu zajišťovat dodávky elektrické energie více než 300.000 domácnostem.

Projekt za šest miliard dolarů (105 miliard Kč) v Mojavské poušti nedaleko města Blythe postaví a bude provozovat společný podnik dvou německých firem Solar Millenium a Ferrostaal. Jde již o šestý projekt, který ministerstvo vnitra tento měsíc na federální půdě schválilo. Instalovaný výkon těchto projektů vesměs v Kalifornii a Nevadě má dosáhnout 2800 MW.

Projekt Blythe bude sestávat ze čtyř skupin fotovoltaických zařízení, jimž budou shromažďovat energii Slunce řady tisíců zakřivených zrcadel vysokých až 192 metrů. První ze čtyř skupin po 250 MW má být uvedena do provozu v roce 2013.

Operátor projektu očekává, že do konce roku získá souhlas ministerstva energetiky, aby mohl čerpat vládní úvěrovou garanci, na něž zdroje poskytl loňský zákon o stimulaci ekonomiky. Garance pokryje až 80 procent nákladů na první fázi projektu v sumě odhadované na tři miliardy dolarů.

 
 
Reklama