Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektřina příští rok nezdraží o víc než 5,5 procenta, uvedl Nečas

Elektřina pro domácnosti a podniky by příští rok neměla zdražit o více než 5,5 procenta. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to dnes řekl premiér Petr Nečas. Zdražení elektřiny vláda omezí zavedením daně ve výši 26 procent za výrobu elektřiny ze slunečního záření a uvalením darovací daně na emisní povolenky. Dřívější odhady zdražení elektřiny kvůli rozvoji fotovoltaických elektráren a vyššímu příspěvku na výrobu z těchto zdrojů hovořily o 12 procentech pro domácnosti a 17 procentech pro podniky.

Daň za výrobu elektřiny ze slunečního záření by státu příští rok měla podle Nečase přinést asi 4,2 miliardy korun. Výnosy z darovací daně za povolenky přidělené v letech 2011 a 2012 vydělají 4,8 miliardy Kč. Vláda také zvýší poplatek za vynětí půdy, na níž jsou solární panely umístěny, ze zemědělského fondu, což přinese 1,7 miliardy korun. Zhruba miliarda korun půjde ještě na kompenzaci zdražení elektřiny ze státního rozpočtu.

"Zafixovali jsme přípěvek na podporu pro fotovoltaické zdroje ve výši 370 korun na megawatthodinu, což si vyžádá ze státního rozpočtu 11,7 miliardy korun," uvedl Nečas. "Za těchto okolností je garantováno, že nárůst cen elektřiny jak pro průmysl tak pro domácnosti nepřekročí 5,5 procenta," dodal.

"Zvyšování cen elektřiny je pro podnikatele nepřijatelné, pro malé a střední firmy zvlášť. Jakékoli zvýšení ceny elektrické energie bude znamenat zdražení vstupů do výroby, které se promítne do ceny výrobků a tím pádem sníží konkurenceschopnost českých firem," řekl ČTK předseda představenstva Asociace malých a středních podniků Břetislav Ošťádal. V důsledku krize firmy podle něj nemají a ani nemohou mít vytvořeny žádné rezervy na toto zvýšení nákladů.

Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy ČR již dříve uvedly, že české podniky jsou schopny z vlastních sil utáhnout zdražení elektřiny do pěti procent. Dnes ve společném prohlášení pouze dodaly, že reakci vlády na problém zvýšení cen elektrické energie kvitují.

Naproti tomu plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel považují zdražení elektřiny za velmi nepříjemnou zprávu. Podle personálního ředitele Pavla Ratislava to znevýhodní obchodní politiku firmy a bude ji to diskriminovat na zahraničních trzích. "Zdražení energie zvýší naše náklady a může to mít dopady na zaměstnanost," dodal manažer jednoho z největších velkoodběratelů elektrické energie v Plzeňském kraji.

Srážková daň má zvednout návratnost investic do solárních zdrojů ze současných sedmi na 15 let. Bude se týkat solárních zdrojů připojených v letech 2009 a 2010. Zástupci České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO) tvrdí, že při zavedení zvláštní daně na solární elektrárny vládě hrozí vlna arbitráží. "Srážková daň ve svém principu znamená snížení výkupních cen, které měli mít investoři garantovány 20 let," uvedl prezident asociace František Smolka.

"Snažili jsme se prostřednictvím opatření dostat zdroje na patnáctiletou výnosnost," řekl po skončení tiskové konference novinářům ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. "Pokud byla dosud podpora vyšší, stát má právo ji regulovat," dodal.

Ekologické organizace uvítaly, že vláda schválila daň na nadměrné zisky solárních elektráren a že se nemá vztahovat na malé panely na střechách domů. Paušální sazbu ale označily za "střelbu od boku". Hnutí DUHA a sdružení Calla uvedly, že daň je nutné rozlišit podle roku uvedení do provozu a podle velikosti a umístění zdroje. "Pouze tak vláda může zajistit, aby daň skutečně přesně pokryla rozdíl mezi reálnými investičními náklady a nadměrnou výkupní cenou," tvrdí ekologové.

Ekologické organizace rovněž varovaly před úvahami, že by ministři po roce 2012 použili také výnosy z prodeje těch emisních povolenek, které si stát nechal a nerozdal je energetickým společnostem.

Podle Kocourka bude vláda využití emisních povolenek na kompenzaci zdražení elektřiny ještě podrobněji propočítávat. V letech 2011 a 2012 bude uvalena darovací daň na emisní povolenky pro elektrárenské společnosti. Z emisních povolenek za roky 2013 až 2020 chce vláda získat peníze prostřednictvím aukčního prodeje. Původně stát plánoval tyto povolenky poskytnou energetickým firmám tak jako dosud zdarma.

Podle Energetického regulačního úřadu by se do konce roku mělo připojit kolem 1600 megawattů instalovaného výkonu solárních elektráren.

 
 
Reklama