Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odbory a zaměstnavatelé odmítli plán vlády na danění fotovoltaiky

Zástupci odborů a zaměstnavatelů na dnešním jednání tripartity odmítli plány na zdanění fotovoltaických elektráren, kterým chce vláda omezit zdražení elektřiny v příštím roce. Nelíbí se jim ani další vládní návrhy týkající se solárních elektráren. O cenách elektřiny chtějí dále jednat na pátečním zasedání předsednictva tripartity. Novinářům to po jednání Rady hospodářské a sociální dohody oznámili zástupci zaměstnavatelů a odborů. Podle premiéra Petra Nečase je v tripartitě shoda na tom, že na problematiku fotovoltaických elektráren je nutné reagovat.

"Strana podnikatelů, zaměstnavatelů, ale i odbory předložily řadu zásadních faktů, které zpochybňují výpočty regulačního úřadu," řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslav Hanák. Hlavně zástupci SP ČR podle informací dalších účastníků na jednání přišli s analýzami zpochybňujícími současné propočty. Například podle nich je v ČR čistá roční spotřeba elektřiny 60 TWh, ale ERÚ ve svých propočtech počítá s 55 TWh.

Energetický regulační úřad (ERÚ) na konci září odhadl zdražení elektřiny pro firmy příští rok v důsledku rozvoje fotovoltaických elektráren o 17 procent, u domácností by to byl nárůst o 12 procent. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl následně odhadl, že ceny elektrické energie příští rok stoupnou maximálně o pět procent. ERÚ a SP ČR se totiž neshodují v odhadech, jaký výkon solárních elektráren bude do konce letoška připojen do sítě. Právě od tohoto výkonu se bude odvíjet výše příspěvků na fotovoltaiku v příštím roce, které se promítají do cen elektřiny.

Nečas uvedl, že shoda mezi vládou, zaměstnavateli a odbory panuje v tom, že na problém fotovoltaických elektráren je třeba reagovat. "Na tom, že se musí řešit, že se nemá jen pasivně přijmout, se sociální partneři shodli a teď se hledá konkrétní recept, jak to udělat," řekl premiér.

Nečas zopakoval, že vláda chce kombinovat zdanění výroby solární energie, zvýšení poplatku za vynětí ze zemědělského půdního fondu a prodej emisních povolenek. "Primárně by se to mělo týkat těch elektráren, které budou mít výrazně vyšší dobu návratnosti, to znamená těch které byly zapojeny v letošním a loňském roce, kde původní doba návratnosti vzhledem k úředně stanovené ceně byla 15 let a teď se snížila pod osm let," uvedl.

Odbory přitom požadují, aby vláda v žádném případě nepřistupovala na zvýšení cen energií, dokud se prý jasně neřekne, jak je to s dopadem zvýšení cen energie na zaměstnavatele nebo občany, řekl po jednání tripartity předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Čísla, která se objevila, jsou podle něj naprosto nerelevantní.

Jaroslav Míl kritizoval i ceny elektřiny v ČR. "Česká republika má výrazně dražší elektřinu, než je průměr sedmadvacítky, a to řádově o desítky procent," řekl. Je to podle něj nepřijatelné. SP ČR podle něj také požaduje, aby se zjistilo, kdo je zodpovědný za rozpoutání kampaně týkající se nárůstu cen elektřiny. "Tady někdo na začátku řekl, že porostou ceny o 28 procent, potom možná o 22, potom možná o 17 a realita se pohybuje někde úplně jinde," řekl Míl. Kdyby se podle něj místo šíření poplašných zpráv realizovala úsporná opatření, tak by možná ceny nemusely růst vůbec.

V oblasti dopravní infrastruktury sociální partneři vyzvali vládu, aby předložila na prvním zasedání příští rok strategii jejího financování pro roky 2011 až 2013.

 
 
Reklama