Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

HN: Exministr Bursík připravuje novelu zákona o fotovoltaice

Bývalý vicepremiér a exministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) spolupracuje s Českou fotovoltaickou průmyslovou asociací (CZEPHO) na novele zákona, která má zachránit malé sluneční elektrárny. Označení lobbisty Bursík odmítá, podle svých slov připravuje jenom "odbornou argumentaci a poskytuje know-how v oblasti legislativního procesu". Uvedly to dnešní Hospodářské noviny (HN).

Vláda v současnosti musí řešit problém vzniklý nárůstem počtu solárních elektráren. Menší firmy se bojí, že chystaná vládní novela by je mohla zlikvidovat, a snaží se bojovat za zachování svého byznysu.

"Chceme, aby ten zákon nebyl úplně likvidační pro obnovitelné zdroje," řekl deníku Bursík. Velké solární parky by měly být podle asociace od příštího roku zakázány, přežít by měly jen malé elektrárny do 30 kW. Cílem je dosáhnout toho, aby stát nezlikvidoval obor jako takový, míní Bursík.

Kontakt s politiky je podle něj věcí asociace, což potvrdil i ředitel CZEPHO Jaromír Řehák. "Nejde o politickou spolupráci, ale o odbornou. Chceme využít toho, že pan Bursík problematice nejen rozumí, ale také zná legislativní procesy," doplnil.

Sázka na Bursíka je podle listu pochopitelná. Nejenže platí za letitého obhájce energie získávané z obnovitelných zdrojů, ale je i jedním z autorů platného zákona o obnovitelných energiích. Sám ale připouští, že prudký nárůst počtu slunečních elektráren způsobený právě platným zákonem dělá státu problémy, napsaly dnešní HN.

 
 
Reklama