Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dopadla špatně kontrola kotlů na pevná paliva? Zachrání vás kotlíková dotace

Vychází vám z komína černý, smradlavý kouř, jehož původcem je starý kotel na tuhá paliva? Mějte se na pozoru, protože úředníci z vaší obce mají nyní právo zkontrolovat váš kotel přímo u vás doma a udělit vám pokutu až 20 000 Kč. Starý kotel přitom můžete jednoduše vyměnit díky kotlíkovým dotacím, které pokryjí v některých případech až 85 % ceny kotle.

S prvním lednem roku 2017 získali úředníci novou pravomoc – v některých případech se mohou přijít podívat až k vám domů, jakým kotlem topíte a co do něj přikládáte. Kontrola kotlů na pevná paliva je v kompetenci obecních úřadů obcí s rozšířenou působností. Zatím se kontroly neplánují plošně, ale důvodem k návštěvě úředníka může být třeba sousedská stížnost na černý kouř, který vychází z vašeho komína. Úředníci ve Zlínském kraji nevylučují ani namátkové kontroly.

Návštěvu kontrolorů podle novely zákona nesmíte odmítnout, úředníky musíte pustit do kotelny, aby mohli zkontrolovat zdroj tepla i palivo. Za topení nevhodným palivem nebo dokonce odpadem, za kotel bez povinné revize nebo jiné pochybení vám hrozí pokuta. Vyšplhat se může až na 50 tisíc korun pro firmy a 20 tisíc korun pro fyzické osoby. Úředník se však neobjeví na vašem prahu bez předchozího upozornění, každého podezřelého mají obce nejprve písemně upozornit na pochybení a dát mu lhůtu k nápravě.

První revizi má mít za sebou půl milionu kotlů

Novela zákona kromě pravomoci kontrolovat topeniště přinesla i mnoho dalších změn. Patří k nim také povinné kontroly kotlů. První prohlídku by po novém roce měla mít za sebou všechna topeniště na tuhá paliva. Novela zákona o ochraně ovzduší stanovila jako nejzazší termín pro první kontrolu 31. 12. 2016. Opakovat se má každé dva roky. Úřad vaší obce po vás může kdykoli chtít, abyste provedení kontroly doložili protokolem o technickém stavu kotle, schovejte si ho tedy na bezpečném místě. Jinak vás čeká pokuta až 20 tisíc Kč.


Povinnost se týká všech zdrojů tepla, které splňují dvě podmínky: mají příkon 10 až 300 kW a jsou napojeny na teplovodní soustavu ústředního vytápění. V České republice je jich podle odhadu Ministerstva životního prostředí celkem půl milionu.

Co dělat, pokud revizi ještě nemáte? Zavolejte ještě dnes reviznímu technikovi!

Seznam revizních techniků je k dispozici na stránce www.topenaridotace.cz.

Co revizní technik při kontrole zkoumá? Kompletně celý kotel, jeho celistvost a těsnost, řídicí jednotku, regulátor a havarijní termostat, ale třeba i to, co a jak se v kotli spaluje. Doporučí vám, jak eliminovat nadměrný kouř nebo ušetřit náklady za palivo. Základní prohlídka zabere zhruba hodinu, její cena se pohybuje mezi 600 až 1500 Kč.

Starý kotel? Situaci zachrání kotlíkové dotace

Podařilo se vám zatím uniknout všem termínům a nařízením a stále topíte ve starém, nevyhovujícím kotli? Nezoufejte, ale jednejte rychle. Nový kotel si můžete koupit díky kotlíkovým dotacím, které jsou stále dostupné v mnoha krajích. Z kotlíkové dotace můžete uhradit až 85 % ceny na nový kotel na biomasu. Může to být automatický kotel na dřevní pelety nebo zplyňovací kotel na kusové dřevo. Od státu můžete dostat až 127 500 Kč, tedy 85 % z prokázaných výdajů max. 150 000 Kč. Nový kotel si pohodlně vyberete na stránce www.kotelprome.cz, kde vám bude spočítána cena i dotace.


Chcete vědět více? O kotlíkových dotacích se podrobněji dočtete například v tomto článku. Kotlíkovou dotaci byste měli zvážit i v případě, že váš starý kotel revizí v roce 2016 ještě prošel. Od roku 2022 totiž budou moci být v provozu pouze kotle na tuhá paliva, které splňují minimálně 3. emisní třídu (tj. obvykle kotle s datem výroby po roce 2000). Emisní třídu kotle je možné dohledat na výrobním štítku daného kotle nebo v jeho dokumentaci. Pokud bude nižší než třetí, budete stejně muset v horizontu pěti let pořídit kotel nový.

O kotlíkovou dotaci se přitom vyplatí zažádat co nejdřív, protože výzva je otevřená do vyčerpání prostředků. Aktuálně přitom zbývají k přerozdělení už jenom dvě třetiny z původní částky určené na dotace (v každém kraji je navíc situace různá, zatímco někde jsou zdroje už vyčerpány, jinde je stále možnost žádat). Proto se obraťte na svůj krajský úřad a zjistěte, jaké jsou možnosti konkrétně pro váš nový kotel. Kontrola kotlů na pevná paliva už vám potom nemusí způsobovat žádné noční můry.


Česká peleta, z.s.p.o.
logo Česká peleta, z.s.p.o.

Národní asociace Klastr Česká peleta zastupuje na českém a slovenském trhu stovku firem. Jsou jimi výrobci a prodejci kotlů a kamen na dřevo a dřevní pelety, výrobci a distributoři pelet, briket, dřeva a štěpky. Je poskytovatelem mezinárodní certifikace ...