Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

750 milionů na podporu úspor energie v programu EFEKT 2017-2021

Nově koncipovaný státní program na podporu úspor energie na období 2017 - 2021, dotační titul PROGRAM EFEKT je zaměřen na realizaci energeticky úsporných opaření, na zvyšování účinnosti užití energie a snižování energetické náročnosti.

Státní program na podporu úspor energie, tedy "program EFEKT“, vyhlašuje Ministerstvo průmyslu a obchodu se záměrem podílet se na naplňování Státní energetické koncepce. Jeho realizace a financování bude zabezpečováno v souladu se schválenou dokumentací a v návaznosti na ustanovení § 13 odst. (2) písm. b) zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, ve znění pozdějších předpisů. Program je jedním z nástrojů Ministerstva průmyslu a obchodu k dosažení aktuálního cíle stanoveného evropskou směrnicí č. 2012/27/EU o energetické účinnosti. Program EFEKT je doplňkovým programem k operačním a národním energetickým programům s cílem zvýšit úspory energie.

Rozpočet programu na období 2017-2021 je minimálně 750 mil. Kč. Finanční prostředky na jednotlivé roky budou uvolňovány postupně. Po celé pětileté období budou podporovány investiční akce malého rozsahu (podprogram 1) a neinvestiční akce v podobě energetického poradenství, zavádění energetického managementu, přípravy energeticky úsporných projektů, akcí a dokumentů na podporu úspor energie (podprogram 2). Program EFEKT bude nově vyhlašován prostřednictvím samostatných výzev na jednotlivé aktivity.

Žádosti se budou podávat on-line prostřednictvím dotačního portálu dotace.edssmvs.cz cca od jara 2017.

První výzva je na aktivitu 2A - Energetická konzultační a informační střediska EKIS. Uzávěrka přijímání žádostí je 31. 12. 2016. Žádosti o dotaci na EKIS 2017 se podávají klasicky v listinné podobě.

Dotace z programu EFEKT může byt poskytnuta různým subjektům. Přípustný typ žadatele je specifikován u jednotlivých aktivit v textu programu. Získání dotace lze konzultovat ve středisku EKIS nebo v poradně I-EKIS. Komplikované dotazy lze konzultovat s vyhlašovatelem na elektronické adrese efekt@mpo.cz.

Přesné znění podmínek a seznam povinných příloh k žádosti je v plném znění Programu EFEKT 2017-2021

 
 
Reklama