Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Solar Global spouští investiční fond, plánuje utratit až 2 mld.Kč

Skupina Solar Global, čtvrtý největší český provozovatel fotovoltaických elektráren, spouští investiční Fond obnovitelných energií (FOE).

Bude se specializovat na nákup českých elektráren vyrábějících elektřinu z obnovitelných zdrojů. Skupina o tom dnes informovala ČTK. Solar Global vložil do fondu část svého solárního byznysu v hodnotě 300 milionů korun, celkově plánuje za nákup elektráren utratit až dvě miliardy korun.

Fond, který je pod správou majitelů skupiny Vítězslava Skopala a Františka Smolky, vznikl ve spolupráci s investiční skupinou AMISTA. Získal licenci od České národní banky. Generálním manažerem fondu je Jan Fousek, který v rámci skupiny Solar Global vede tři společnosti. Dříve působil mimo jiné jako jednatel společnosti Virtuse Energy, která obchoduje s emisními povolenkami.

Solar Global uvedl, že fond nyní vlastní tři fotovoltaické elektrárny, které byly od původních vlastníků koupeny v letech 2015 a 2016. Podle Fouska mají elektrárny stabilní tržby, které se blíží 50 milionům korun ročně.

Skupina uvedla, že fond chce být volbou pro ty, kteří hledají nerizikovou investici s vysoce nadstandardním zhodnocením. "Počítáme s minimální výnosností šest procent ročně, ale může to být i více," uvedl Fousek. Minimální vklad investora do fondu je půl milionu korun.

Instalovaný výkon solárních elektráren v Česku od roku 2012 prakticky stagnuje. Ke konci loňského prvního pololetí bylo v instalováno 2045,5 megawattů (MW) zdrojů, které energii ze slunce vyrábějí. To je o zhruba dvě procenta méně než na konci roku 2012. Důvodem stagnace je zastavení státní podpory novým zdrojům od začátku roku 2014. Během takzvaného solárního boomu na přelomu desetiletí se instalovaný objem solárních elektráren v ČR zvýšil z 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010.

Skupina Solar Global byla založena v roce 2009. Vlastní zdroje o celkovém instalovaném výkonu 40 MW a další zdroje nakupuje a staví. Přes dceřiné společnosti zajišťuje servis stovkám elektráren, obchoduje s elektrickou energií a investuje do inovativních řešení v oblasti takzvané zelené energetiky.

 
 
Reklama