Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Baterie s kapacitou 10,8 MWh byla spuštěna v německém Feldheimu

Nový systém pro skladování elektřiny byl zprovozněn v německém Feldheimu. Může se pyšnit výkonem 10MW a kapacitou 10,8 MWh.

S rozvojem obnovitelných zdrojů energie se pravidelně objevuje otázka, jak je zálohovat. Klesající ceny technologií akumulace energie umožňují zálohování OZE nejen klasickými energetickými zdroji jako je uhlí a plyn, ale také síťovými bateriemi s kapacitou v řádu MWh.

Projekt, jenž vznikl za spolupráce dvou významných společností z oblasti větrné energie Enercon a Energiequelle, je svým rozsahem největším v Německu i celé Evropě. 3360 lithium-iontových baterií poskytne dostatek energie až pro 2000 místních domácností.

„Vhodné systémy pro skladování energie jsou klíčovým požadavkem pro bezpečnost budoucích dodávek elektrické energie z větrných zdrojů. S rozsáhlým bateriovým systémem, jako je tento ve Feldheimu, již můžeme efektivním a hospodárným způsobem sehrát důležitou roli při stabilizaci sítě,“ uvedl výkonný ředitel Energiequelle Michael Raschemann.

Hlavní náplní daného zařízení je poskytnutí výkonu pro udržování rovnováhy v síti. Náhlé změny výkonu v síti, způsobené velkým podílem obnovitelných zdrojů energie, mívají negativní efekt na kvalitu parametrů elektrické energie, a to především na frekvenci. Ačkoliv se svou skladovací kapacitou nemůže rovnat přečerpávacím vodním elektrárnám, hlavní výhodou zařízení je jeho rychlost. Díky reakční době v řádu sekund může velmi pružně reagovat na změnu výkonu v síti a pomáhat tak frekvenci stabilizovat.

„Naše baterie reagují na tyto výkyvy vysoce dynamicky, čímž působí jako regulační prvek. Reakční doba v řádu sekund, rychlejší než může poskytnout jakákoliv elektrárna, je velmi zajímavá pro provozovatelé přenosových sítí, kteří jsou připraveni za výkon našich baterií zaplatit,“ uvedl již dříve projektový manažer Niklas Netzel.

Celkové náklady na projekt dosáhly 12,8 milionů euro. Společnost odhaduje, že systém bude schopen přinést výnosy až 2500 euro týdně.

Zdroj: Oenergetice.cz
 
 
Reklama