Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

České pelety lépe obstojí v evropské konkurenci, Klastr začne udělovat certifikát ENplus.

Těsně před koncem roku 2012 získal Klastr českých výrobců pelet a kotlů na jejich spalování významné právo – udělovat v Česku evropskou licenci ENplus, která garantuje vysokou kvalitu dřevních pelet.

Systém certifikací v ČR se nyní finalizuje a jeho podmínky budou brzy zveřejněny na webovém portále www.ceska-peleta.cz. Firmy certifikaci potřebují, aby obstály na evropském trhu, exportují především do sousedního Rakouska a Německa a dále do Itálie.

Poskytovatel ENplus licence, European Pellet Council, udělil v prosinci 2012 certifikační právo České republice společně s Kanadou. Oba státy se tak připojily k dalším 13 státům, kde již nová certifikace funguje. Práva na udělování licence u nás získal Klastr Česká peleta, který sdružuje více než 35 českých firem a který je členem organizace European Pellet Council. „Počítáme s tím, že jakmile budou zveřejněny podmínky certifikace, obrátí se na nás odhadem deset českých výrobců, které již nyní produkují pelety vysoké kvality a tyto podmínky splňují. Nyní to budou moci prokázat na evropském trhu,“ předpovídá Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta.

Až do nedávna byly v každé zemi rozdílné standardy výroby dřevěných pelet i jiných tuhých biopaliv, absence společných norem potom komplikovala vývoz a dovoz i komunikaci mezi výrobci kotlů a paliv a zákazníky, a tak brzdila perspektivní odvětví šetrného vytápění. Certifikace ENplus zajišťuje pro všechny strany nejvyšší možnou bezpečnost a kontrolu kvality paliv a v západních zemích se již stala běžně používaným standardem. Nové evropské normy, na kterých certifikace ENplus stojí, přispívají k vysoké a srovnatelné kvalitě tuhých biopaliv, zákazníkům slouží k lepší orientaci na trhu a výrobcům spalovacích zařízení umožňují přesně specifikovat požadavky na vhodné palivo. V roce 2012 bylo vyrobeno již 3,2 mil. tun ENplus pelet a v novém roce 2013 se tento počet ještě navýší i o pelety produkované v Česku. Jen v Rakousku nebo Německu přesahuje výroba ENplus pelet 85 % celkové produkce všech dřevěných pelet.

A jak budou firmy moci o certifikaci zažádat? „Na stránkách Klastru brzy připravíme rozsáhlejší podstránku o celém systému. Zveřejníme v češtině podmínky certifikace a taky návod, jak licenci získat,“ slibuje Stupavský. Klastr Česká peleta nejen tuto certifikaci lokalizoval a zpřístupnil českým žadatelům, ale také nastavil podmínky tak, aby byla licence pro české žadatele dostupnější. Spolupráce firem, které si jinak na trhu vzájemně konkurují, se tak opět ukázala jako přínosná pro celé odvětví, které nyní dosahuje obratu 3 mld. korun ročně a zaměstnává asi 3000 lidí.


Česká peleta, z.s.p.o.
logo Česká peleta, z.s.p.o.

Národní asociace Klastr Česká peleta zastupuje na českém a slovenském trhu stovku firem. Jsou jimi výrobci a prodejci kotlů a kamen na dřevo a dřevní pelety, výrobci a distributoři pelet, briket, dřeva a štěpky. Je poskytovatelem mezinárodní certifikace ...

 
 
Reklama