Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stoupá počet domácností, které volí peletové vytápění. Roste kvalita i dostupnost

Peletové kotle vítězí v disciplíně emisních tříd a získávají nejvyšší známku 5, zatímco většina českých dřevěných pelet dostává razítko ENplus A1, tedy certifikaci nejvyšší kvality. Přitom roste také výroba – v roce 2015 jsme se přiblížili k hranici 300 000 tun dřevěných pelet a produkce dál roste. V Česku se vyrábějí kotle, kamna i pelety pro západo-evropské trhy, tedy ve vysoké kvalitě. A úspěch slaví české pelety i doma. Počet kotlů a kamen na pelety roste v českých rodinných domech, chalupách i ubytovacích, restauračních a rekreačních zařízeních a ve firmách.

Ze života klastru

Klastr Česká peleta oslavil sedmý rok své existence posílen o nové členy. Nyní sdružuje 86 firem činných ve výrobě, prodejích, instalacích a servisech, obchodních aktivitách, vědě a výzkumu, inspekční a certifikační činnosti, poradenství a úsporách. Společným jmenovatelem jsou vedle paliv z biomasy s důrazem na dřevní pelety a brikety také kotle a kamna na jejich spalování.


S vedením České pelety a jejími členy se můžete setkat na domácích veletrzích For Therm, Moderní vytápění nebo Aquatherm, kde máme tradičně největší stánek. Naši členové totiž mají co ukazovat a naše celé odvětví roste.

Spojit se s námi můžete také na našich webových stránkách www.ceska-peleta.cz, které nabízejí nejrozsáhlejší databázi informací o peletovém vytápění v Česku, nebo na našem facebookovém profilu Přátelé Tety Pelety na adrese www.facebook.com/ceskapeleta.

Výroba dřevních pelet patří v Česku ke stabilně se rozvíjejícím odvětvím. Zaprvé je bohatě obsloužena domácí poptávka, za druhé se daří orientace na západní trhy. Majitelé kotlů a kamen na pelety se rozhodně nemusí obávat nedostatku, pelet bude také v následujících letech násobně více, než kolik na domácím trhu spotřebujeme, přestože domácí poptávka poroste.


Zatímco na Západě roste zájem o české pelety, někteří spotřebitelé na domácím trhu stále preferují dovoz pelet z Ukrajiny a dalších východních zemí, kde je možné palivo pořídit levněji. Za nízkou cenu se však platí nižší kvalitou. Tyto pelety pak mají nižší výhřevnost a zpravidla obsahují velké množství popele a různých nedřevních příměsí, a proto se šetření v součtu nevyplatí - za sáček nekvalitních pelet sice zaplatíte méně, ale spotřebujete jich za topnou sezonu mnohem více. Je škoda, že čeští spotřebitelé nedokáží domácí pelety docenit stejně jako naši západní sousedé.

Certifikované pelety ovládají trh

Kulaté razítko ENplus získává přes 80 % dřevěných pelet, které se u nás vyrobí. Certifikát ENplus A1 označuje nejvyšší kvalitu vyrobených dřevěných pelet, které mají vysokou výhřevnost, nízký obsah popele a snižují uživatelům náklady na topivo. Certifikace se vztahuje také na prodejce a kvalitu skladování a přepravy.

Certifikace ENplus zaručuje kvalitu dřevních pelet tak, aby chránila všechny zúčastněné. Zákazník má zaručeno, že peleta vyhovuje mezinárodním normám a byla dodána odpovídajícím způsobem. Prodejci mají jistotu, že rozvážejí kvalitní pelety. Výrobce pelet může případným kontrolorům zpětně předložit vzorek výroby za kterékoliv zjišťované období. A výrobci kotlů a kamen se mohou bránit při reklamacích, kdy kotle nedosahují slibovaných parametrů nebo byly poničeny kvůli použití nekvalitních pelet.

Celosvětový certifikační systém ENplus se u nás objevil po roce 2010. Dnes se u nás vyrábějí vysoce kvalitní pelety v poměru 4:1 k těm necertifikovaným. Certifikací ENplus se může pochlubit dvacítka předních českých peletáren a obchodníků s palivy. Letos u nás přibyli další čtyři držitelé certifikace ENplus.


Certifikaci získají pouze výrobci a obchodníci, kteří pravidelně podstupují testování vzorků a kontrolu v celém dodavatelském řetězci u nezávislé certifikační společnosti, u nás je to TÜV NORD Czech. Nejvyšším standardem jsou certifikované pelety třídy ENplus A1, které umí bez problémů spálit 100 % všech peletových kotlů i kamen. Jsou to dřevěné pelety bez kůry a jiných příměsí vyráběné z čistých pilin.

Základní parametry ENplus certifikovaných pelet třídy A1 jsou:

Výhřevnost:min. 16,5 MJ/kg
Vlhkost:max. 10 %
Obsahu popele:max. 0,7 %
Mechanická odolnost:min. 98 %
Sypná hmotnost:min. 600 kg/m3
Průměr:6 nebo 8 mm

Česká peleta, z.s.p.o.
logo Česká peleta, z.s.p.o.

Národní asociace Klastr Česká peleta zastupuje na českém a slovenském trhu stovku firem. Jsou jimi výrobci a prodejci kotlů a kamen na dřevo a dřevní pelety, výrobci a distributoři pelet, briket, dřeva a štěpky. Je poskytovatelem mezinárodní certifikace ...