Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vitotwin 300-W: kogenerace pro rodinné a bytové domy.

Inovativní systém pro kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie

Dosud se pro kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie používaly především větší kogenerační jednotky, které se provozují hlavně v obchodní a průmyslové sféře.

Inovativní jednotka Vitotwin 300-W je kompaktní zařízení pro kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie s provozem na plyn, které umožňuje použití efektivní technologie zvláště pro modernizaci v rodinných a bytových domech a dále například v systémech s ohřevem bazénu.

Dvojí účinek, který se vyplatí

Elektrická energie, kterou při výrobě tepla vyprodukuje Vitotwin 300-W, pokryje základní potřebu rodinného domu. Tím se snižuje odběr elektrické energie od dodavatele. Jak energie, která se využije pro vlastní potřebu, tak nespotřebovaná elektrická energie, která se může odvést do veřejné sítě, jsou finančně podporovány.
Provozovatel za ni dostává peníze – v současné době je to v rozmezí 0,59 – 1,63 Kč za kilowatthodinu*.

Efektivní výroba tepla a elektrické energie


Vitotwin 300-W je kombinací Stirlingova motoru a plynového kondenzačního kotle Vitedens

Vitotwin 300-W je kombinace Stirlingova motoru s volným pístem a vysoce efektivního plynového kondenzačního kotle Vitodens 200-W, které jsou společně umístěny v jedné kompaktní nástěnné jednotce.

Stirlingův motor s volným pístem pracuje bez klikové hřídele v hermeticky uzavřeném systému, kde se jako pracovní prostředek používá helium. Pohyb pracovního pístu se v integrovaném lineárním generátoru přeměňuje na elektrickou energii, odpadní teplo motoru se využívá pro vytápění obytných prostor a ohřev pitné vody.
Tepelný výkon 6 kWtep. a elektrický výkon 1 kWel odpovídají běžné základní potřebě rodinných i menších bytových domů. Vitotwin 300-W dosahuje celkové účinnosti 96 % (Hs).

Pro pokrytí špičkové potřeby za velmi chladných dnů a pro rychlý ohřev pitné vody dodává integrovaný plynový kondenzační kotel Vitodens 200-W s osvědčeným sálavým plynovým hořákem MatriX a výměníkem tepla Inox-Radial z nerezové ušlechtilé oceli navíc až 20 kilowattů tepelného výkonu.
Využitím kondenzačního tepla dosahuje kondenzační zařízení normovaného stupně využití 98 % (HS).






Součástí dodávky kogenerace Vitotwin je akumulační zásobník
Kompaktní se snadnou montáží a servisem

Součástí dodávky zařízení Vitotwin 300-W je buď akumulační zásobník Vitocell 100-E o objemu 400 l a zásobník teplé vody, nebo kombinovaný zásobník Vitocell 340-M a dálkový ovladač. Díky kompaktním rozměrům (výška x šířka x hloubka: 900 x 480 x 480 mm) se nástěnná mikrokogenerační jednotka vejde i do úzkých výklenků. Hmotnost zařízení je okolo 120 kg.

Montáž zařízení Vitotwin 300-W je právě tak jednoduchá jako u běžného nástěnného kotle.
Přípojky a vedení spalin jsou srovnatelné – Stirlingův motor a integrovaný plynový kondenzační kotel si rozdělují jak plynovou přípojku, tak spalinový systém. Proto nevznikají dodatečné instalační náklady.
Elektrikářská odborná firma musí nainstalovat pouze elektrickou přípojku z rozvodné skříně k jednotce. Měnič není potřebný.

Stejně tak jako montáž zařízení Vitotwin 300-W je snadný i jeho servis.
Servis hořáku pro pokrytí špičkového zatížení je podobný jako u běžného nástěnného plynového kotle. Stirlingův motor je bezúdržbový. Nepotřebuje filtry ani mazací prostředky, protože všechny pohyblivé komponenty fungují v heliu v hermeticky uzavřeném plášti.

*) Úplné informace dle aktuálního rozhodnutí ERÚ a podpory KVET.


OTÁZKY K TOMUTO TÉMATU MŮŽETE ZADÁVAT DO DISKUSE.
DĚKUJEME ZA VAŠE DOTAZY A POSTŘEHY.


VIESSMANN, spol. s r.o.
logo VIESSMANN, spol. s r.o.

Kompletní program Viessmann nabízí individuální řešení s efektivními systémy v nejvyšší kvalitě pro všechny oblasti použití a energetické zdroje - vytápění, průmyslové energetické systémy, chladicí systémy.