Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Siemens rozšířil své portfolio o 8MW větrnou elektrárnu

Společnost Siemens představila 8MW větrnou elektrárnu SWT-8.0-154. První instalace elektrárny, která je určena pro větrné parky na moři (takzvaná „offshore“ elektrárna), by se měla uskutečnit začátkem roku 2017. Při stejných větrných podmínkách umožní až o 10 % vyšší roční produkci energie než předchozí, 7MW větrná elektrárna Siemens.

Konstrukce větrné elektrárny SWT-8.0-154 je založena na platformě a komponentech 7MW elektrárny SWT-7.0-154, zvýšení výkonu umožnilo použití nových technologií. Elektrárna využívá bezpřevodovkovou technologii, kterou Siemens představil jako první výrobce již v polovině roku 2011. „S osvědčenou spolehlivostí, jakou mají naše úspěšné 6 a 7 MW modely elektráren, očekávám, že SWT- 8,0-154 bude představovat nový standard pro bezpřevodovkové offshore větrné elektrárny“, uvedl Michael Hannibal, CEO offshore technologií divize Siemens Wind Power and Renewebles.

List rotoru elektrárny měří 75 metrů, jednotlivé listy spojuje náboj o průměru 4 metry. Lopatky rotoru mají plochu 18 600 m2. Každý list je vyráběn jako jeden odlitek, tedy bez lepených míst. V porovnání s rotorovými listy vyráběnými tradičním postupem je tento typ listů lehčí o 20 %. Kombinace nízké hmotnosti a profilu listu přispívá k vyšší účinnosti výroby elektrické energie.

Foto: Siemens s.r.o.
Foto: Siemens s.r.o.

Siemens má aktuálně na 150 instalací 6MW elektráren. 7MW větrné elektrárny SWT-7.0-154 jsou v současnosti testovány v Østerildu na severozápadě Dánska a jejich výsledky překonávají očekávání. Siemens po celém světě nainstaloval cca 16 800 větrných elektráren o celkovém výkonu 32 400 MW. Z toho přibližně 1 990 elektráren bylo postaveno na moři. S offshore větrnými elektrárnami Siemens je spojeno i několik prvenství. Elektrárnami Siemens je vybaven nejvýkonnější mořský větrný park London Array s výkonem 613 MW. V roce 2017 pak začne stavba East Anglia One, offshore větrného parku, který tento rekord překoná. Bude jej tvořit 102 větrných elektráren o celkovém výkonu 714 MW.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...