Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Obyvatelé Šitbořic dostávají za třídění odpadu odměnu. Třídí 94 % domácností

Jihomoravská obec Šitbořice rozvinula velmi efektivní systém třídění odpadu. Mezi občany zafungoval specifický typ motivace a odpady tam nyní třídí 94 % domácností. Pokud chcete ušetřit také za energie v rámci provozu městských budov, můžete tak učinit po vzoru města Hronov, které se do takového projektu pustilo, aniž by do něj muselo investovat vlastní finance. Hronov totiž snižuje energetickou náročnost města pomocí unikátního systému financování z budoucích úspor na energiích. Oba projekty byly za svůj přínos pro ochranu přírody a úsporu energií nominovány v 9. ročníku ekologické soutěže E.ON Energy Globe.

V jihomoravské obci Šitbořice se do recyklace odpadů aktivně zapojuje většina místních obyvatel. Elegantní systém třídění funguje především díky správné motivaci. Tou je snížení ročního poplatku za odvoz komunálního odpadu v případě, že se v domácnosti pravidelně separuje recyklovatelný odpad. Nejlepší třídiči přitom za odpad platí díky systému odměn pouhých 130 Kč ročně.

„Autorem projektu je Radek Staňka, který se na vysoké škole zabýval odpadovým hospodářstvím. Mnohé obce a města svým obyvatelům říkají: Třiďte, nebo budete muset platit víc. My jsme na to šli z jiné strany a řekli jsme lidem: Třiďte a dostanete finanční odměnu,“ prozrazuje starosta města Šitbořice, Antonín Lengál. „Pětiletá praxe ukázala, že tato strategie byla správná – produkce komunálního odpadu nám klesla o více než polovinu na 124 kg na osobu za rok. Na skládku tak ročně vyvážíme o téměř 300 tun méně než předtím,“ dodává Lengál.

V Šitbořicích třídí odpad 94 % domácností

Systém třídění funguje v Šitbořicích již od roku 2012 a o jeho chod se stará obec spolu s několika dobrovolníky. Obyvatelé třídí odpad do různých pytlů označených čárovým kódem. Dobrovolníci a brigádníci pak na základě těchto kódů vkládají informace o svezených pytlích na web. Každá domácnost si tak na svém „odpadovém účtu“ snadno zjistí, kolik surovin vytřídila a jak snížila svůj roční poplatek. „Lidé si na třídění zvykli a považují ho za samozřejmost. Do projektu se zapojilo 94 % domácností. Jsem přesvědčen o tom, že by náš systém mohl inspirovat další obce a města. Ve výsledku by to pak znamenalo o několik tisíc tun komunálního odpadu ročně méně,“ myslí si Lengál.




Zateplení hronovských budov šetří 1,5 milionu korun ročně

V Hronově se zase díky metodě EPC (Energy Performance Contracting) podařilo zavést řadu energeticky úsporných opatření. „Metoda EPC funguje na principu splácení z budoucích smluvně zaručených úspor provozních výdajů,“ vysvětluje Lenka Vítová, vedoucí odboru majetek Městského Úřadu Hronov. „Garantem vzniklých úspor je firma poskytující energetické služby. Díky úsporným opatřením jsme na provozních nákladech do roku 2016 ušetřili až 5,7 milionu korun,“ dodává Vítová.

Díky unikátnímu způsobu financování se v Hronově od roku 2011 realizovalo hned několik úsporných opatření. „Zateplili jsme 7 mateřských a základních škol, následně jsme navázali modernizací technologických zařízení, kupříkladu otopných soustav a kotelen,“ říká Vítová. Díky těmto změnám město ušetří na energiích 1,5 milionu korun ročně a do ovzduší vypustí o 187 tun méně emisí CO2. Samotní obyvatelé města Hronov si kroky radnice pochvalují. „Opatření, která jsou vidět – zateplování a opravy fasád objektů – obyvatelé vítají. O projekty EPC se zajímají méně, ale vědí, že pomáhají obnově městského majetku,“ tvrdí Vítová. Během druhé etapy úsporných projektů chce letos město Hronov modernizovat také veřejné osvětlení. Stávající pouliční lampy by měla nahradit moderní LED světla. „V kombinaci s regulací světelného toku nám technologie LED sníží spotřebu elektřiny o 78 %,“ odhaduje Vítová.

Vítěznou obec vybírá veřejnost

Oba projekty nominované v soutěži E.ON Energy Globe v kategorii Obec teď soutěží o sympatie diváků. „O vítězném projektu rozhodnou lidé v online hlasování. Odměnou za podpoření projektu je přitom šance na výhru ročního používání vozu NOVÁ ŠKODA Citigo G-TEC,“ říká Vladimíra Glaserová z organizačního týmu soutěže. Hlasovat pro jeden ze dvou unikátních obecních projektů mohou lidé na stránkách www.energyglobe.cz až do 30. září.


E.ON Česká republika, s.r.o.
logo E.ON Česká republika, s.r.o.

Skupina E.ON je tradičním partnerem české energetiky. Na českém trhu působíme od roku 1998. Dodáváme elektřinu 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobujeme více než 220.000 zákazníků, a to převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.