Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odolnost a bezpečnost vakuových solárních kolektorů WESTECH

Nejen v zimě, ale i průběhu horkého léta, přívalových dešťů a krupobití je velmi aktuální otázka: „Co všechno trubicové kolektory vydrží?“

Solární vakuové trubicové kolektory WESTECH jsou nejčastěji instalovány v počtu 1–3 ks, tj. 20–60 ks trubic. Systém je napuštěn teplonosnou kapalinou na bázi monopropylenglykolu. Námi používaná kapalina je ekologická a biologicky odbouratelná. Kapalina má zámrznou teplotu −32 °C, pracovní teplotu do 230 °C, krátkodobě do 300 °C. Tato kapalina je tedy velmi odolná a přizpůsobená pro naše klimatické podmínky.

V případech, kdy je instalováno více kusů kolektorů, které jsou v přechodném ročním období používány na přitápění, může docházet v horkých letních dnech k přehřívání, pokud není zajištěn odběr TV. Je proto velmi důležité dobře zvážit počet kolektorů pro instalaci, velikost akumulační nádoby a využití i přes letní období.

V případě dlouhodobého slunečného počasí může docházet k situaci, kdy je voda v zásobníkovém ohřívači ohřátá na maximální teplotu, nastavenou na řídicí jednotce. V takovém případě řídící jednotka systém zastaví. Naše trubicové kolektory WESTECH jsou typu HEAT PIPE, což znamená, že teplonosná kapalina cirkuluje pouze ve sběrači kolektoru a neprotéká jednotlivými trubicemi. Z tohoto důvodu je systém zcela bezpečný. Jako další bezpečnostní prvek je použita solární expanzní nádoba a pojistný tlakový ventil solárního systému.

Pokud se chystáte na dovolenou, lze na řídící jednotce nastavit tzv. „Prázdninový režim“, kdy systém funguje i v noci a ochlazuje vodu v zásobníku. Nedochází tak k přehřívání solárního systému.

Kroupy? Žádný problém!

Solární vakuové trubicové kolektory WESTECH
Solární vakuové trubicové kolektory WESTECH

Léto přináší nejen spoustu slunečných dnů, ale také deště a krupobití. Kroupy mohou poškodit trubice kolektoru, avšak dochází k tomu jen velmi zřídka a jedná se jen o několik kusů z celkového počtu. Skleněné trubice byly testovány na kroupy do 2,5 cm. Máme však praktické zkušenosti, že vydrží i kroupy o větších rozměrech! V případě poškození trubic není důvod k panice. Systém zůstává nadále funkční a bezpečný, vzhledem k již zmiňovanému systému HEAT PIPE. Není tedy třeba systém zastavovat nebo vypouštět z důvodu poškození a výměny trubic. Trubice se snadno po uvolnění plastového zámku vysunou a vymění za nové.

Trubice jsou vyrobeny z borosilikátového skla o síle 1,6 mm.

Jsou certifikovány na odolnost:

  • kroupy do 2,5 cm
  • mráz do −35 °C
  • vítr do 30 m/s

Sběrač kolektoru je vyroben z AL materiálu s vnitřní izolací Rock Wool. Jedná se o přírodní minerální vlnu, která je velmi odolná vysokým teplotám a má vynikající izolační vlastnosti. Toto je velice důležité, neboť izolace z plastických hmot, která je u některých kolektorů použita, není schopna vydržet vysoké teploty a dochází ke spékání izolace.

 
 
Reklama