Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Solární systémy pro bytové domy

Značka Buderus patří mezi přední výrobce a dodavatele tepelné techniky. Na úspěšně zrealizovaných a provozovaných referencích bychom vám rádi ukázali úsporné solární systémy, které jsou nedílnou součástí systémové techniky nabízené značkou Buderus.

Bytový dům v Lounech

Krásnou ukázku systémového kompletního řešení značky Buderus nalezneme na bytovém domě v Lounech. Vlastníci bytových jednotek se rozhodli skoncovat s vysokými náklady za teplo pro vytápění a ohřev TV. Prvním krokem bylo kompletní zateplení fasády a střechy. V dalším kroku se řešil samotný zdroj tepla. Vlastníkům se podařilo odpojení od centrálního zdroje tepla a vybudování vlastní plynové kotelny v suterénu domu. Novým zdrojem tepla pro vytápění a ohřev teplé vody je kaskáda dvou nástěnných kondenzačních kotlů Logamax plus GB 162-45 o celkovém výkon 90 kW. Jelikož požadavkem investora bylo minimalizovat provozní náklady v maximální míře, projektant navrhl k úsporným kondenzačním kotlům také solární systém pro ohřev TV. Na ploché střeše domu je umístěno celkem 10 kusů solárních deskových kolektorů Logasol SKN 3.0 zapojených v jedné řadě (viz obr. 2). V kotelně se nachází 3 zásobníky TV Logalux SU500. Dva slouží pro předehřev TV od solárního systému a třetí pro dohřev z plynových kondenzačních kotlů. Celý systém kaskády kotlů, vytápěcího okruhu a solárního systému je řízen regulátorem Logamatic 4323 s příslušnými rozšiřovacími moduly. Zákazník ocenil hladký průběh celé akce, protože již během projektu probíhala komunikace se specialisty značky Buderus, kteří dohlédli na správný návrh celého systému. Montážní firma projekt dodržela, takže nedošlo k žádným problémům při instalaci, které jsou běžné pokud jsou kotle, solární systém a regulace od různých dodavatelů.

Obr. 1
Obr. 1: Bytový dům v Lounech
Obr. 2
Obr. 2: Solární kolektory Logasol SKN 3.0 na ploché střeše domu
Obr. 3
Obr. 3: Nástěnné kondenzační kotle Logamax plus GB 162-45

Bytový dům v Litvínově

Zrekonstruovaný panelový dům, nacházející se na okraji města Litvínov, je důkazem, že solární systém lze kombinovat i centrálním zdrojem tepla. Po zateplení domu vlastníci bytů řešili jakým způsobem dále snížit své výdaje za teplo. Zaměřili se tedy na náklady na ohřev teplé vody a jediným logickým řešením bylo osazení solárního systému na ohřev teplé vody. Na ploché střeše domu je umístěno celkem 42 deskových solárních kolektorů Logasol SKN 3.0. Kolektory jsou rozděleny na tři pole po 14 kolektorech. Každé kolektorové pole slouží pro předehřev teplé vody pro jeden vchod bytového domu (18 bytových jednotek). V technické místnosti pro každý vchod se nachází 2 předehřívací zásobníky TV Logalux SU1000. Sdružení vlastníků bytových jednotek úspěšně zažádalo o dotaci z programu Zelená úsporám, která návratnost celého systému snížila až na 4–5 let.

Obr. 4
Obr. 4: Bytový dům v Litvínově
Obr. 5
Obr. 5: Solární kolektory na bytovém domě

Obr. 6
Logasol SKN-4.0 – řez

Z uvedených instalací vidíme, že solární systém je vhodný doplněk k primárnímu zdroji tepla ať už se jedná o plynovou kotelnu či centrální zdroj tepla. Je nutné už od samotného počátku spolupracovat s dodavatelem technologie, aby byl celý systém správně navržen, namontován a i správně provozován. Více informací o solárních systémech, tepelných čerpadlech, kondenzačních kotlích a dalších možnostech jak modernizovat Vaše otopné soustavy v bytových domech naleznete na www.buderus.cz. Kontaktovat můžete přímo také tým Technického oddělení na tel. 272 191 105 či na mail technika@buderus.cz, kde Vám rádi poradíme s Vašimi instalacemi.


Buderus Česká republika
logo Buderus Česká republika

Výrobce a dodavatel nástěnných kondenzačních a stacionárních kotlů ve výkonech 1,9 - 1 200 kW. Palivo: zemní plyn, propan, extralehký topný olej. Zásobníkové ohřívače TV, regulační přístroje, solární systémy, tepelná čerpadla, kogenerační jednotky, otopná ...