Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Náš velkoplošný solární systém SUNTIME je projektem Obnovitelného desetiletí

Cenu veřejnosti, o níž rozhodovali v online hlasování čtenáři Deníku, získal projekt Sluneční teplo pro bytový dům na pražském Hloubětíně. Děkujeme!

Obnovitelné desetiletí pořádala Aliance pro energetickou soběstačnost. Cenu veřejnosti, o níž rozhodovali v online hlasování čtenáři Deníku, získal projekt Sluneční teplo pro bytový dům na pražském Hloubětíně. Pro celkem 166 bytových jednotek tam úspěšně zajišťuje teplo 100 kusů solárních kolektorů. Stránky projektu Obnovitelné desetiletí http://alies.cz/ceny-obnovitelneho-desetileti-jsou-rozdany-bodovaly-promyslene-projekty-vyuzivajici-vice-zdroju.

České solární kolektory Suntime 2.1 v počtu 100 ks jsou nainstalovány na 4 střechách bytového domu, který má 166 bytových jednotek a je napojen na rozvody dálkového tepla společnosti Pražská Teplárenská a.s. Solární kolektory jsou na střechách nainstalovány na ocelové konstrukci a na fasádě domu. Energie je předávána přes výměníkovou stanici do akumulačního zásobníku o objemu 8 714 litrů. Solární systém je řízen pomocí originálního řídicího systému Energy Face, který se stará o řízení a sledování celého systému přes internetové připojení. Předpokládaný solární zisk je 116 000 kWh/rok.

Půlroční provoz prokazuje předpokládané solární zisky a úsporu tepelné energie. Od 10. 2. 2016, kdy byl solární systém uveden do provozu, do 26. 8. 2016 solární systém spotřeboval pro vlastní provoz 804 kWh elektrické energie a do studené vody dodal 66 640 kWh tepelné energie. Solární systém v červenci zajistil přípravu teplé vody pro celý dům v době týdenní odstávky dodávek tepla z teplárny. Solární systém tak v letních měsících v případě slunných dnů zajišťuje energetickou soběstačnost přípravy teplé vody.

Realizace byla dodána kompletně společností PROPULS SOLAR s.r.o., od projektové dokumentace, statických posudků, návrhu ocelové konstrukce, samotné montáže solárního systému včetně vlastního řídicího systému a elektroinstalace po vyřízení žádosti o dotaci. Solární systém byl spolufinancován z dotačního programu SFŽP Nová zelená úsporám - Bytové domy.

Děkujeme za Vaši podporu!
Tým společnosti PROPULS SOLAR s.r.o.

 
 
Reklama