Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rotex Solaris „Drain back" - novinka pro bezúdržbový a ekologický ohřev teplé vody

Společnost Rotex představuje pokrokový solární systém pro ohřev vody, Rotex Solaris „Drain back“. Systém je beztlaký, samovypouštěcí a pro svou činnost nepotřebuje nemrznoucí směs. Dosahuje tak vyšší účinnosti a nevyžaduje prakticky žádnou údržbu. Zařízení je možné zapojit do stávajícího systému ohřevu vody v domě. Díky využití sluneční energie je možné na ohřevu vody a na vytápění ročně ušetřit až 14 000 Kč.

ENBRA ROTEX solární systém pro ohřev teplé vody příprava TUV
Řez akumulační nádobou ROTEX Sanicube

Systém Rotex Solaris je složen ze solárních panelů a beztlaké akumulační nádoby Rotex SaniCube nebo HybridCube. Na rozdíl od běžných solárních systémů pro ohřev vody nepotřebuje Rotex Solaris nemrznoucí směs, v potrubí proudí čistá voda. Díky tomu je až o 15 % účinnější než běžné systémy používající kapaliny na bázi glykolu. Systém „drain back“ navíc umožňuje solární panely napouštět a vypouštět podle povětrnostních podmínek a požadavků na teplou vodu. Tím se zamezí zamrznutí systému v zimě a přebytkům energie v létě.

„Systém Rotex Solaris nepoužívá nemrznoucí směs, a díky tomu dosahuje lepší účinnosti, protože voda má lepší parametry pro přenos tepla. Díky řízenému vypouštění a napouštění panelů tak celý systém pracuje zcela automaticky a jeho provoz je vysoce komfortní. Nemusíte složitě doplňovat ani pravidelně měnit pracovní kapalinu. Také těsnění spojů jsou spolehlivější, protože nejsou tolik namáhána jako u klasických systémů,“ sdělil Ivo Zabloudil, produktový manažer společnosti ENBRA, která je výhradním distributorem tepelných čerpadel značky Rotex na českém trhu. „Systém napustí solární panely až tehdy, pokud je v nich dosaženo požadované teploty. Díky tomu voda v zimě v panelu nezamrzne. Když dojde v létě k přebytku energie, systém panely jednoduše vypustí. Panely jsou samozřejmě pro takový provoz speciálně navrženy,“ doplnil Zabloudil.

Systém obsahuje dvě čerpadla, jedno s proměnným a druhé se stálým výkonem. Při spuštění ohřevu vody nejdříve pracují obě, aby se celý okruh snáze a rychle zavodnil. Po zavodnění solárních panelů pak již pracuje pouze první čerpadlo s výkonem regulovaným přesně podle teploty vody v kolektoru a zásobníku. To umožňuje minimalizovat náklady na provoz celého systému a dále zvyšuje účinnost ohřevu vody. K úspornému a efektivnímu provozu navíc pomáhají i speciálně navržené zásobníky HybridCube a SaniCube s vynikající teplotní stratifikací (rozvrstvením) pracovní vody.

ENBRA ROTEX solární systém pro ohřev teplé vody příprava TUV
Instalace systému ROTEX Solaris na střeše rodinného domu

„Podle našich výzkumů pokryje slunce až 35 % spotřeby energie na vytápění a ohřev teplé vody pro průměrný rodinný dům. Díky tomu je možné ušetřit až 14 000 Kč ročně. Systém samozřejmě pracuje i ve slunných dnech v zimě. V kombinaci s nízkoteplotní otopnou soustavou tak lze dosáhnout zajímavých úspor i ve vytápění,“ popisuje výhody solárního ohřevu vody Ivo Zabloudil ze společnosti ENBRA, která se dlouhodobě specializuje na technické zařízení budov. „Solární systém lze snadno připojit do stávajícího otopného systému s různými zdroji tepla, například s tepelným čerpadlem. Tímto způsobem je možné ušetřit až 75 % primární energie,“ dodal Zabloudil.

ENBRA ROTEX solární systém pro ohřev teplé vody příprava TUV
ROTEX Sanicube

Výhody solárního systému ROTEX SOLARIS

  • Kvalitní solární kolektory vyrobené v Německu
  • Ekologický provoz bez nemrznoucí směsi
  • Odpadá pravidelná výměna a likvidace nemrznoucí směsi
  • Žádné přebytky tepla v létě. Systém se vypustí, není potřeba přebytečné teplo odvádět do bazénu
  • Spolehlivý a bezúdržbový systém bez expanzní nádoby a pojistných ventilů
  • Snadná kombinace s dalšími zdroji tepla
  • Díky použití čisté vody až o 15 % vyšší účinnost
 
 
Reklama