Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Komfortní teplíčko: Přehled dodavatelů a novinky ze světa dřevních pelet

Vypadá to, že plujeme na správné vlně. Poprvé v historii se u nás prodalo více kotlů na dřevní paliva než na uhlí. 32 tisíc lidí si loni koupilo nový kotel nebo kamna využívající biomasu. Nejčastěji to byly dřevozplynovací kotle na kusové dřevo a krbová kamna. Vzrůstající trend stále pozorujeme i v prodejích peletových kotlů a kamen, které umožňují mezi všemi tuhými palivy vůbec nejkomfortnější a nejčistší vytápění.

Obálka časopisu Komfortní teplíčko

Loni našlo nové majitele okolo 2500 peletových topidel, jsou mezi nimi již také známé osobnosti veřejného života, lékaři, zpěváci nebo třeba mistři světa.

Celé číslo časopisu Komfortní teplíčko k prohlédnutí na TZB-info.

 

Kdo vám může doporučit pelety? Fanánek nebo mistři světa

Lou Fanánek Hagen

Zpěvák nestárnoucí kapely Tři sestry Lou Fanánek Hagen bydlí v dřevostavbě v Rokytnici nad Jizerou. Komfortnímu teplíčku prozradil, proč se rozhodl přejít z uhlí na pelety a jaké to je topit dřevem v kachlových kamnech:

„Zprvu jsem topil uhlím, které bylo sice levné, ale nepořádek byl tak ukrutný, že jsem se rozhodl to změnit. Mám záložní elektrokotel, ale s tím by asi bylo náročné celou zimu topit. Je to sice nejpohodlnější, avšak drahé. Kompromis jsou pelety, z nichž se někdy vysype trochu těch dřevěných slisovaných pilin, ale oproti uhlí to nemastí, není to černé a takový ten prášek se zamete.“

 
Rozehnalovi

Fanánkovi přitakávají mistři světa v sajdkárkrosu, bratři Rozehnalovi. Jsou dvanáctinásobnými mistry České republiky a šestkrát se dostali do TOP 10 i na mistrovství světa, které vyhráli v Estonsku v roce 2011. Když jsou zrovna doma, teplo jim zajištují dřevní brikety:

„Brikety jsme zvolili z několika důvodů. Asi hlavní byly nižší ekonomické náklady na celoroční vytápění. Spotřebujeme celkem 4 tuny briket za celý rok, pokud využijeme jarních slev, přijde nás topná sezona na necelých 20 000 Kč. Oproti dřevu chodíme přikládat čtyřikrát méně, což znamená i nezanedbatelnou časovou úsporu. I skladovací prostory pro brikety jsou třetinové. Zvykli jsme si na ně a nehodláme měnit.“

Reportáž z nových peletáren: vyrábějí nejvyšší kvalitu

Zajímavé jsou i trendy ve výrobě dřevních pelet. Nejen že každoročně přibývají nové peletárny, ale většina českých pelet se vyrábí pod prestižním označením ENplus A1, a tedy mají vůbec nejlepší dosažitelnou kvalitu na světě. Kvalitní (certifikované) pelety se vyrábějí v poměru 3:1 oproti peletám nižší šarže. Zanedlouho tak možná dosáhneme německé a rakouské úrovně. Naši sousedé vyrábí pod označením ENplus plných 90 % pelet.

„Peletárny postupně vyrostou u všech větších pil,“ dívá se do budoucnosti Vladimír Stupavský v rozhovoru, který končí redakční část Komfortního teplíčka. Reportáž přineslo Teplíčko ze tří peletáren – jedna patří společnosti Brikwood a dvě firmě BIOMAC.

Peletárna

Když Aleš Fikar a Zbyněk Špiller založili před třemi lety společnost Brikwood, jejich cílem bylo vyrábět pelety nejvyšší kvality. Na certifikát ENplus A1 dosáhli již po roce od chvíle, kdy se poprvé rozjely jejich peletovací linky. Dnes vyrábějí 250 tun pelet měsíčně, v dohledné době chystají rozšíření výrobní kapacity o dalších 500 tun.

Firmu BIOMAC Ing. Černý proslavily brikety, které byly dříve určené pro export do západních zemí, kde mají ekopaliva letitou tradici. Dnes již polovina produkce zůstává na českém trhu, ale ukázalo se, že hodnotnější využití vstupní suroviny – světlé hoblovačky – přinášejí pelety. Zastaralé briketárny v Mladějově a Borohrádku byly proto nyní rekonstruovány pro výrobu pelet. Samozřejmostí je certifikát ENplus.

Naučte se vybírat kotel podle emisní třídy

Letos zmizely z obchodů první kotle na uhlí, které nesplňovaly ani třetí emisní třídu. Zákon o ochraně ovzduší začíná klást čím dál větší nároky na domácnosti, aby topily ekologicky a nezamořovaly svoje okolí. Zatímco do 3. emisní třídy se vejde ledajaký kotel, konkurenční boj mezi výrobci nyní probíhá na úrovni nejvyšší 5. emisní třídy.

V nejvyšší 5. emisní třídě excelují právě kotle na biomasu, jako jsou pelety nebo dřevo. Množství škodlivých emisí při spalování biomasy je totiž možné snížit na minimum. Výrobci se zaměřují na emisní třídy více než kdy předtím, a proto se vyplatí vybírat si z novinek v našem přehledu peletových kotlů.

V katalogu členů najdete skoro celé odvětví

Klastr Česká peleta má za sebou další plodný rok. Rozrostli jsme se o další desítku členů a nyní zastupujeme asi 90 % všech českých výrobců kotlů a kamen na biomasu a tři čtvrtiny výrobců pelet. Přehled leaderů trhu naleznete zde. Úspěšní jsme byli i v prosazování společných zájmů a podařilo se nám upravit legislativu a dotační pravidla. V uplynulém roce jsme také udělili tři nové certifikace ENplus. S velkoplošným stánkem jsme vystavovali na největších topenářských veletrzích. Být s námi v kontaktu se firmám vyplácí.

A zákazníci, kteří se chystají ke koupi peletového kotle nebo kamen? Přicházejí stále častěji na náš web nebo veletržní stánek, aby se seznámili s možnostmi vytápění peletami, vybrali si vhodný kotel nebo se dozvěděli o aktuálních dotacích. Stále oblíbenější je také e-mailový zpravodaj, který umožňuje zůstat v obraze výrobcům a firmám i zákazníkům a majitelům peletových kotlů a kamen.


Česká peleta, z.s.p.o.
logo Česká peleta, z.s.p.o.

Národní asociace Klastr Česká peleta zastupuje na českém a slovenském trhu stovku firem. Jsou jimi výrobci a prodejci kotlů a kamen na dřevo a dřevní pelety, výrobci a distributoři pelet, briket, dřeva a štěpky. Je poskytovatelem mezinárodní certifikace ...