Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vyplatí se fotovoltaika i do budoucna?

Na toto téma se rozhovořila Zuzana Orlová, marketingová manažerka společnosti CE Solar s.r.o.

Společnost CE Solar, s.r.o. se zabývá realizací fotovoltaických elektráren o větších kapacitách a současně je také distributorem komponent k jejich výstavbě. V současné době se zabývá stavbou a komplexním servisem jak k pozemním, tak i ke střešním solárním elektrárnám na území České i Slovenské republiky.

Společnost završila minulý rok na pozici leadera v oblasti výstavby a provozu fotovoltaických elektráren s vystavěnou kapacitou 27 MWp a počtu 20 fotovoltaických elektráren. Při této příležitosti bychom Vás se společností CE Solar, s.r.o. rádi blíže seznámili.

Co si myslíte o budoucnosti fotovoltaiky v České republice? Nemyslíte si, že zájem o tento obor v budoucnosti opadne?
Je pravda, že fotovoltaika je v poslední době hodně diskutovaným tématem, ale je třeba si uvědomit, že všechny obnovitelné zdroje energie (OZE) a především fotovoltaika, se stávají jedním z velmi významných pilířů energetického mixu České republiky. Vždyť i Česká republika se při vstupu do EU zavázala k podpoře OZE. Do konce roku 2010 by měl jejich podíl na celkové výrobě elektrické energie tvořit 8%, momentálně je splněno z tohoto cíle pouhých 6,5%, a to se bavíme o všech OZE. Do konce 2020 by poté měl tento podíl být ve výši 13%. Pakliže těmto hranicím chceme dostát, fotovoltaické elektrárny (FVE) jsou tím nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout.

 

Jsou dotace do fotovoltaiky nutné?
Dotace jsou pro fotovoltaiku velmi důležité. Především proto, že právě jako v uplynulých letech stimulují výzkumníky k rozvoji a efektivitě tohoto odvětví. I jaderná energie byla v počátcích dotována a její dnešní pozice je očividná. Finanční stimul se projevuje právě v rozvoji segmentu, který ale v případě fotovoltaiky přinese pozitivní dopady skutečně všem, a to bez jakékoliv formy ekologické zátěže pro další generace. Elektrickou energii vyrobenou z FVE bychom mohli bez zábran nazvat „bioenergií“, vždyť jedna takováto elektrárna o instalačním výkonu 3 MWp ušetří 3,62 milionu kg/rok emisí CO2.

Je fotovoltaika dostupná už i pro běžné občany ČR?
Ano, můžeme připomenout, že cena za první solární článek s kapacitou 1 watt byl 1850 (tehdejších) dolarů, dnes je cena v průměru 1 dolar na 1 watt výkonu. Podle odhadů expertů se cena elektřiny ze Slunce dostane v České republice na úroveň silové elektřiny již kolem roku 2020. Fotovoltaika je jediný obnovitelný zdroj s teoretickým potenciálem pokrýt celkovou energetickou spotřebu v ČR. Výhodou je možnost nepřeberného využití množství aplikací: střechy, fasády, protihlukové bariéry, brownfieldy.

 
 
Reklama