Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zkušenosti s provozem FVE na výrobní hale společnosti FENIX v Jeseníku

V červnu 2013 zprovoznila na střeše své výrobní haly společnost Fenix s.r.o. fotovoltaickou elektrárnu (FVE) o instalovaném výkonu 29,4 kWp. 147 fotovoltaických panelů německé firmy Heckert-Solar, každý o výkonu 210 Wp, je orientováno na jih a v době spuštění fotovoltaické elektrárny očekávalo vedení společnosti, že za rok elektrárna vyrobí kolem 29 000 kWh elektrické energie.

Data za období červenec 2013 až červen 2014 ukazují, že ročně bylo vyrobeno 33 397 kWH, přičemž více jak 99% vyrobené energie spotřebovala společnost sama - elektrickou energii z FVE využívala při výrobě, topení a provozu výrobní haly.

„FVE jsme provozovali v režimu podpory formou "zeleného bonusu", díky tomu jsme jako výrobci mohli vyrobenou elektřinu spotřebovat nebo prodat. Tuto variantu jsme zvolili záměrně, protože už v době příprav jsme věděli, že převážnou část vyrobené energie spotřebujeme sami. Kromě úspor energie jsme chtěli sledovat v reálném čase a dlouhodobě fungování fotovoltaické elektrárny. Samozřejmě nás zajímalo, kolik energie nám elektrárna ušetří a s jakou návratností můžeme počítat. Fotovoltaickým panelům věříme a i roční zkušenosti s provozem naší elektrárny ukazují, že to je ekonomicky efektivní zdroj energie.“
— Jan Jizerský, společnost Fenix


Graf spotřeby vyrobené elektrické energie ze sobory 7. června loňského roku

Maximální okamžitý výkon fotovoltaické elektrárny je 25kWp, maximální denní výroba činí 212 kW. Minimální úroveň (0 kW) dosáhla FVE v zimě, kdy napadl sníh nebo v případě námrazy. Vzhledem k instalaci na rovné střeše sníh „sjel“ pouze z vrchní části panelů (cca 2/3) a spodní 1/3 zůstával pod sněhem. V tomto případě elektrárna nevyráběla nic.


Pohled na fotovoltaickou elektrárnu, umístěnou na ploché střeše výrobní budovy společnosti Fenix s.r.o. v Jeseníku

Detail solárního panelu Heckert Solar o výkonu 210Wp.

Veškerou výrobu spotřebovávala společnost Fenix s.r.o. sama, a to i přes víkend – důvodem bylo dlouhodobé testování výrobků. Minimální přetok ve výši 25 kW byl způsoben pouze dočasným odstavením testovací místnosti.

Souhrnné údaje za období 07/2013 – 06/2014

Celkem vyrobeno 33 397 kWh
Přetok 25 kWh
Vlastní spotřeba 99,3 %
Výnos ze ZB 76 000 Kč
Úspora EE 46 000 Kč
Návratnost 10-11 let

FENIX Trading s.r.o.
logo FENIX Trading s.r.o.

Jako český výrobce s více než 30letou tradicí nabízíme kompletní sortiment elektrického sálavého vytápění - topné rohože a topné kabely ECOFLOOR, topné folie ECOFILM, sálavé panely ECOSUN, přímotopné konvektory ECOFLEX, regulaci bytovou i průmyslovou. Na ...