Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Příběh jedné fotovoltaické elektrárny

aneb I klikatá cesta k fotovoltaické elektrárně se vyplatí

Opět nastala doba, kdy se začaly stavět fotovoltaické elektrárny a jelikož se stále množí dotazy typu: „Připojuje se?“ a „Vyplatí se fotovoltaika i po snížení výkupních cen?“ atd., rozhodli jsme se sepsat podrobnosti jedné z našich realizací. Chceme vám ukázat, že i nelehká cesta k fotovoltaické elektrárně se stále vyplatí. Veškerá použitá data i čísla jsou skutečná.

Veškerá použitá data i čísla jsou skutečná, stejně jako samotný zákazník, který s laskavým svolením poskytnul souhlas se zveřejněním své realizace. Nejedná se tedy o žádný domyšlený přiklad, kterých si na Internetu můžeme přečíst celou řadu.

foto před

Náš zákazník, pan M. z Babic u Rosic, začal uvažovat o vlastní fotovoltaické elektrárně již v roce 2011. Bohužel, v této době nebylo možné připojení do distribuční soustavy, proto se rozhodl počkat do chvíle, než se tak opět stane. Protože se několik měsíců nic nedělo, investoval pan M. peníze našetřené na fotovoltaiku do jiného projektu a myšlenku na vlastní elektrárnu odsunul do pozadí.

V roce 2012 se situace náhle změnila a distributoři začali opět přijímat žádosti.

Zkusili jsme tedy podat urychleně žádost na E.ON, bohužel však neúspěšně. Žádost byla zamítnuta. To znamenalo pro pana M. již druhé zklamání a nejspíše i další důvod, proč si fotovoltaickou elektrárnu nepořizovat. Tým z oddělení fotovoltaiky v JOYCE ČR, s.r.o. se ale nevzdával a všechny odmítnuté žádosti si uschoval na lepší časy.

A lepší časy skutečně přišly.

Na podzim roku 2012 odeslali z JOYCE žádost na E.ON podruhé a tentokráte to vyšlo. Dostali jsme kladné stanovisko! Ihned jsme tedy informovali všechny vyčkávající zákazníky, včetně pana M. Ten si však již po dlouhém čekání nebyl zcela jistý. Vzal si tedy dobu na rozmyšlenou. Vypracovali jsme mu mezi tím nabídku na fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 3,84 kWp, aby přesně věděl, kolik by ho realizace stála a na co se má připravit.

Celková cena realizace je vyčíslena na 196.376 Kč vč. DPH, přičemž návratnost investice dle sklonu střechy a orientaci vůči jihu vychází na 7,2 roku. Hrubý zisk z investice po 20 letech vychází po všech propočtech na kladné 349.393 Kč. Teď je to tedy pouze na rozhodnutí samotného zákazníka.

panely

Jdeme do toho

Začátkem listopadu 2012 se v JOYCE rozezněl telefon. Pan M. má jasno: "Jdeme do toho!", ozývá se z telefonu. Je tedy třeba vyřídit veškeré dokumenty a smlouvy, ať můžeme zjara začít stavět. Zima je dlouhá, ale jakmile je to možné, vyjede fotovoltaický tým z JOYCE ČR a začne plánovat stavbu. Panu M. je vysvětlen průběh stavby, do rukou dostane i kladební list, ve kterém je znázorněno přesné umístění panelů na jeho domě. Ví tak naprosto o všem, co se bude s jeho domem dít.

Samotná realizace začíná 19. 3. 2013. Bohužel, počasí nám to opět nechce zjednodušit a na střechu nám napadl sníh. Musíme tedy počkat, až se počasí umoudří. Pan M. ale očividně bere vše sportovně a s úsměvem. Po čtrnácti dnech sníh konečně zmizel. Můžeme tedy pokračovat.

Vše nabírá rychlý sled:

  • Fotovoltaická elektrárna je předána panu M. 4. 4. 2013.
  • Hned 5. 4. podáváme dokumenty k udělení licence na ERÚ.
  • 9. 4. 2013 všechny ostatní dokumenty na E.ON k prvnímu paralelnímu připojení.
  • Protokol o Prvním paralelním připojení vystavil technik z E.ON 7. května.
  • Licence dorazila o tři dny později.
  • V ten samý den, tedy 10. 5., bylo posláno na ERÚ vzdání se práva na odvolání, aby licence nabyla právní moci a pan M. mohl konečně vyrábět.
po realizaci

JOYCE ČR, s. r. o.
logo JOYCE ČR, s. r. o.

Firma JOYCE ČR, s.r.o. byla založena v roce 1996. Hlavními obory činnosti jsou komunikační technologie a alternativní zdroje energie s působností v České i Slovenské republice. Naše vize: JOYCE = symbol kvality a trvalé hodnoty. S námi budete Jedineční, ...