Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na veletrhu AMPER se mluvilo o energetické soběstačnosti domácností i firem

Ve středu 22. 3. se na veletrhu AMPER sešli odborníci z oblasti využívání obnovitelných zdrojů, aby diskutovali o možnostech energeticky šetrného bydlení nebo podnikání. Na konferenci s názvem Chytré technologie pro energetickou soběstačnost domácností i firem vystoupili mimo jiné náměstci primátora města Brna a hejtmana Jihomoravského kraje. Mluvilo se o možných způsobech čerpání podpory na úspory energie, o servisu stávajících obnovitelných zdrojů i o příkladech dobré praxe.

V Brně se tento týden konal 25. ročník mezinárodního veletrhu elektrotechniky, elektroniky, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení AMPER. V rámci doprovodného programu se ve středu konala konference organizovaná Aliancí pro energetickou soběstačnost, jejímž tématem bylo energeticky šetrné podnikání i bydlení. Konferenci zahájil náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro smart region Jan Vitula a náměstek primátora města Brna pro životní prostředí Martin Ander. Oba zdůraznili snahu regionu i města investovat do chytrých a ekologických řešení.

V dopolední bloku přednášek se diskutovalo o tématu čerpání podpory pro nové projekty obnovitelných zdrojů. O potenciálu tohoto sektoru mluvil Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost, který se tématem dlouhodobě odborně zabývá. Upozornil například na rozdíl mezi trvale velkým množstvím nových projektů obnovitelných zdrojů v Evropě a stagnujících počtech v České republice v posledních letech. Vyzdvihl však nově otevřené možnosti podpory, které mohou obnovit zájem domácností a firem o projekty zelené energetiky také u nás. Po něm vystoupil Martin Kotěra ze Státního fondu životního prostředí, který představil podmínky programu Nová zelená úsporám určeného pro domácnosti. Martin Kotěra představil novinky programu pro tento rok, například možnost získání podpory na výstavbu zelených střech nebo na využívání tepla z odpadní vody.

Na možnosti získat podporu pro domácnosti navázal Petr Novotný ze společnosti RENARDS dotační s.r.o. s představeném programů investiční pomoci v oblastech elektromobility, akumulace energie a fotovoltaiky pro firmy. Upozornil, že finance alokované na příslušné operační programy jsou zdaleka nevyužité, a je tedy prostor pro vyřízení dalších žádostí.

O nových trendech ve využití elektřiny z obnovitelných zdrojů z pohledu legislativy mluvil Pavel Doucha z advokátní kanceláře Doucha Šikola. Představil například řešení solární elektrárny pro bytové domy z pohledu legislativy nebo rámec pro provoz akumulačních systémů. Dopolední blok uzavřel Tomáš Charouz z České spořitelny, který představil koncept snížení nákladů na energie jako konkurenční výhody v podnikání.

„Jsme rádi, že jsme mohli přítomné zájemce o fotovoltaiku nebo jiné obnovitelné zdroje inspirovat a ukázat jim, jak mohou získat finanční podporu a jakými způsoby lze obnovitelné zdroje využívat v domácnostech i v podnikání,“ říká Tomáš Buzrla ze Solární asociace.

V odpoledním bloku znovu promluvil Pavel Doucha, tentokrát k předpokládaným dopadům rozhodnutí Evropské komise o notifikaci podpory obnovitelných zdrojů z let 2006 – 2012, které se podle něho projeví na konci tohoto roku. O praktických problémech spojených s provozem, jako jsou například poruchy střídačů nebo jiné servisní záležitosti, mluvili Vladimír Hochman ze společnosti Photon Energy Operations. Vladimír Hochman upozornil například na některé slabiny instalací střídačů, jako jsou nedostatečná chlazení nebo špatná ochrana proti přepětí a nabídl vhodné směry predikce a prevence poruch.

Zdeněk Tříska ze Solar Global Service představil aktuální činnosti této skupiny působící v obnovitelných zdrojích. Jde například o záměr vytvoření komerční virtuální elektrárny spojením obnovitelných zdrojů ze slunce, větru, vody a bioplynových stanic.

V posledním bloku přednášek se představily tři příklady dobré praxe v oblasti obnovitelných zdrojů. Tomáš Vocílka ze společnosti Asolar ukázal návrh hybridních fotovoltaických anti-blackout systémů. Jiří Vrána z VŠCHT představil svůj projekt vanadových průtočných baterií, se kterým uspěl v soutěži Obnovitelné desetiletí. Konferenci uzavřel příspěvek Vlastimila Riegera z Nadace Partnerství, který přítomným popsal projekt Otevřené zahrady, pasivních administrativních budov v centru Brna využívajících fotovoltaiku, dešťovou vodu a spoustu chytrých technologií. „Sluneční energie zůstává nejvyužívanějším obnovitelným zdrojem v České republice, proto se logicky v rámci konference hodně mluvilo o fotovoltaice, objevují se však i nové a mnohdy velmi kreativní způsoby využívání obnovitelných zdrojů, které mohou být skvělou inspirací pro ostatní“ dodává Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

 
 
Reklama