Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Chytré technologie pro energetickou soběstačnost domácností i firem

Máte zájem o vlastní výrobu elektřiny například pomocí solárních panelů na střeše vašeho domu nebo firmy? Potřebujete poradit s možnostmi získat podporu nebo se servisem obnovitelných zdrojů? Chcete se zorientovat v legislativních otázkách připojování a provozu fotovoltaických elektráren? Hledáte tipy pro výběr vhodného systému solární panelů a baterií pro akumulaci? Pak právě pro vás je určený program konference „Chytré technologie pro energetickou soběstačnost domácností i firem“, která proběhne v rámci doprovodného programu veletrhu Amper 2017 dne 22. března (9:30-15:30) na BVV Brno, Kongresové centrum, Sál B.


Hlavním organizátorem konference je Aliance pro energetickou soběstačnost. Konference proběhne pod záštitou Jana Vituly, náměstka hejtmana Jihomoravského kraje pro smart region a Martina Andera, náměstka primátora města Brna pro životní prostředí.

Odbornou záštitu konferenci zajišťuje Solární asociace. Partnery konference jsou Photon Energy (zlatý), Solar Global (stříbrný), Doucha Šikola advokáti s. r. o. (stříbrný) a Renards s. r. o. (stříbrný). Mediálním partnerem akce je odborný portál TZB-info.cz.

Hlavní témata konference:

  • možnosti podpory a financování projektů obnovitelných zdrojů nebo energetických úspor

Hosté z řad domácností se dozví aktuální novinky o možnostech podpory pro rozvoj energeticky aktivních rodinných domů – možnosti financování střešních solárních elektráren a akumulace energie pomocí Nové zelené úsporám. Zástupci firem a podniků budou moci načerpat informace o možnostech financování nových projektů obnovitelných zdrojů, energetických úspor a elektromobility v rámci operačních programů Ministerstva průmyslu a obchodu.

„Na konferenci budou představeny dotační programy, které poskytují investiční podporu na pořízení elektromobilů, dobíjecích stanic, či bateriových systémů doplněných o obnovitelné zdroje energie,“ představuje svou prezentaci Petr Novotný ze společnosti RENARDS s. r. o, zaměřující se právě na dotační poradentství.

  • legislativní trendy pro nové i stávající instalace obnovitelných zdrojů

Součástí konference jsou také klíčové body týkající se aktuální legislativy provozu a připojování nových instalací obnovitelných zdrojů a informace o možných dopadech vyplývajících z ukončení procesu notifikace podpory obnovitelných zdrojů v ČR Evropskou komisí.

„Objevují se nové možnosti propojení výroby, spotřeby a prodeje elektřiny. Jedná se například o přímou dodávku vyrobené elektřiny od výrobce spotřebiteli bez prostřednictví distribuční soustavy, podmínky provozu bateriových úložišť elektřiny nejen jako zálohy pro vlastní spotřebu, ale i jako poskytovatele podpůrných služeb pro zajištění provozu elektrizační soustavy. V rámci programu proto představíme příspěvek právě o aktuálních legislativních trendech v energetice,“ představuje rámec své připravované prezentace advokát Pavel Doucha.

  • inspirace pro nové projekty

Zájemci o nové instalace se budou moci inspirovat ukázkami příkladů dobré praxe využití decentralizovaných, šetrných zdrojů energie. Jde například o realizované projekty hybridních fotovoltaických systémů, zkušenosti z provozu pasivní kancelářské budovy zásobované elektřinou ze solárních panelů a teplem z tepelných čerpadel nebo zkušenosti z instalací a financování nezávislých zdrojů v Austrálii.

Nové trendy v solární energetice představí například Zdeněk Tříska, ředitel společnost Solar Global Service a. s.: „Nové střešní instalace mají význam nejen pro domácnosti, ale i pro podnikatelské a výrobní objekty. Maximalizace výnosů z výroby není jen o perfektním servisu, ale především o rozhodnutí, jak s elektřinou naložit.“

  • rady pro provozovatele solárních elektráren

V programu nebudou chybět rady pro provozovatele stávajících solárních elektráren z pohledu servisu střídačů. Právě na nejčastější poruchy střídačů se ve svém příspěvku zaměří Vladimír Hochman, technický manažer společnosti Photon Energy Operations: „Má prezentace se bude mimo jiné podrobně věnovat i otázce, kdy střídač nechat opravit výrobcem a kdy se vyplatí vyhledat specializovanou firmu na opravu decentrálních střídačů, včetně příkladů.“

  • inovace v akumulaci energie

Na inovace v energetice se zaměří část programu věnovaná představení inovativních řešení pro akumulaci energie, kterou navrhli studenti v rámci diplomových prací.

Celý program konference naleznete ZDE.

Podmínkou účasti na konferenci je závazná registrace. Prosíme o potvrzení účasti na info@alies.cz nebo přímo ve formuláři do 19. března 2017. Na základě došlé přihlášky vám zašleme potvrzení o účasti a následně kód pro vygenerování vstupenky na veletrh Amper 2017.

 
 
Reklama