Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odborníci novelu stavebního zákona vítají, ekologové protestují

Spolky na ochranu přírody by měly uplatňovat své námitky proti výstavbě pouze v rámci řízení EIA, maximálně v územním řízení, nikoliv však ve stavebním řízení. Schvalovací proces se tak zrychlí.


© Fotolia.com

Uvedli to odborníci, které ČTK oslovila. S návrhem novely stavebního zákona, kterou by měl ve středu projednat Senát, souhlasí také Hospodářská komora. Naopak podle ekologických sdružení by se jednalo o největší omezení občanských práv po roce 1989, které je v rozporu s Ústavou. Dobu schvalování podle nich navíc nezkrátí.

"Původní úmysl překonat důsledky předchozího politického režimu a otevřít rozhodovací procesy širší veřejnosti se obrátil proti věci samé,"

uvedl pedagog Fakulty architektury ČVUT Praha Jiří Plos. Pravidla byla podle něj nastavena od samého začátku velmi nedokonale a široce a umožnila účast v podstatě neomezené škále různých sdružení, která často vznikají ad hoc pouze k zabránění konkrétnímu stavebnímu záměru. "Za ochranou přírody a krajiny se často skrývají soukromé zájmy, které by jinak nebylo možné prosazovat. Zásahům veřejnosti se tak otevřel i prostor velmi soukromý," doplnil Plos.

Členka České společnosti pro stavební právo Renáta Pintová Králová uvedla, že i s novou úpravou by byly možnosti chránit zájmy přírody a veřejnosti dostatečně široké. Česko by se zároveň posunulo blíže evropským standardům. "Účastníkem stavebního řízení se dnes může stát sdružení i na druhém konci republiky, bez jakéhokoliv vztahu k posuzovanému záměru. Navíc může vzniknout dokonce i v průběhu řízení. Postavení občanských sdružení bylo navíc zcela neadekvátně posíleno rozsudky správních soudů, které vždy účastenství občanským sdružením jednoznačně přiznávají," dodala Pintová Králová.

Podle ochranářských organizací novela ve sněmovní verzi, a to v části novelizující zákon o ochraně přírody a krajiny, nově nedovoluje spolkům účastnit se územních a stavebních řízení. "V praxi jsou to přitom právě spolky, které jsou pro místní občany jedinou možností, jak se mohou vyjadřovat ke stavbám či kácení stromů v jejich okolí. Jednotliví občané se účastnit řízení nemohou, pokud nevlastní v bezprostředním okolí stavby pozemek," uvádějí organizace. Je mezi nimi Zelený kruh, Hnutí duha, Hnutí Brontosaurus nebo Česká společnost ornitologická.

"Výsledek sněmovního hlasování je fiasko, které Senát, doufejme, napraví. Nejenže by přijaté znění ani o den nezkrátilo povolovací lhůty, ale ještě by lidem vzalo možnost ohlídat, jestli se v jejich okolí staví smysluplně a podle předpisů," doplnil vedoucí právní poradny Frank Bold Vojtěch Dědek.

Hospodářská komora dnes senátory vyzvala, aby novelu stavebního zákona schválili. "Při schvalování takto důležité normy je třeba vnímat odvětví stavebnictví také v nejširším kontextu. Ze statistik OECD a Světové banky vyplývá, že Česko je v délce povolovacích řízení a realizace staveb hluboko pod evropským průměrem. Neefektivní pravidla tak nedůvodně snižují konkurenceschopnost naší země na mezinárodním poli," uvedla právní expertka hospodářské komory Markéta Schormová.

Rozsáhlá novela stavebního zákona a několika desítek souvisejících zákonů má za cíl zjednodušit a zrychlit povolovací řízení. Umožní mimo jiné sloučit územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí (EIA).

 
 
Reklama