Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Soudní verdikt ohledně revizní zprávy FVE III Tuchlovice

Nejvyšší správní soud rozhodl ve sporu mezi provozovateli fotovoltaické elektrárny a Nejvyšším státním zástupcem ve prospěch provozovatele.

Podstata sporu se týkala revizní zprávy elektrárny, která byla vyhotovena v době, kdy elektrárna ještě nebyla dokončena. Podle Nejvyššího státního zástupce elektrárna na základě takové revizní zprávy vůbec neměla dostat licenci na výrobu elektřiny. Soud sice uznal, že způsob provedení revize byl chybný, ale přesto se přiklonil na stranu provozovatele elektrárny, neboť rozporovaný postup byl ve své době běžný a uznávaný i samotným Energetickým regulačním úřadem (ERÚ).

„Rozhodnutí soudu může být důležité také pro jiné spory provozovatelů fotovoltaických elektráren. Zejména pak na spory, které jsou postaveny na určení okamžiku uvedení elektrárny do provozu. V tomto rozhodnutí Nejvyšší správní soud jasně deklaroval, že dobrá víra provozovatele elektrárny ve správnost jejího postupu, musí být chráněna," komentuje rozhodnutí Nejvyššího správního soudu právník Filip Nečas z Frank Bold Advokátů.

„Pokud tedy ERÚ například ve sporech o elektroměry razil výklad, že jejich instalace na FVE není podmínkou jejich uvedení do provozu a provozovatelé v dobré víře v tento výklad postupovali, měla by i v těchto případech být chráněna dobrá víra provozovatelů FVE a opačný výklad SEI by měl být odmítnut“, dodává Filip Nečas.

Podrobnější zprávu si přečtěte na webové stránce Nejvyššího správního soudu.

 
 
Reklama