Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hejtmanství prodloužilo souhlas pro pět větrníků u Jívové

Krajský úřad prodloužil firmě Synergion Jívová souhlasné stanovisko pro stavbu pěti větrných elektráren s celkovým výkonem deset megawatt u Jívové na Olomoucku až do roku 2021.

Kladné stanovisko hejtmanství vydalo v roce 2009, avšak projekt větrného parku zatím zůstal pouze na papíře a jeho úřední schvalování ještě neskončilo. ČTK dnes informaci získala z databáze posuzování vlivu projektů na životní prostředí EIA. Nedaleko Jívové v podhůří Nízkého Jeseníku už dva větrníky stojí a stavba dalších je v plánu.

Hejtmanství prodloužení závazného stanoviska podmínilo tím, že investor musí nadále dodržet podmínky dohodnuté v roce 2009. Z dokumentace vyplývá, že každá z pěti chystaných větrných elektráren u Jívové má mít výkon dva megawatty. Investor má už podepsanou smlouvu s obcí. "Větrný park je plánován alespoň 1300 metrů od nejbližších obytných domů, což je dostatečná vzdálenost na eliminaci hlukových emisí a případného stroboskopického efektu, který může nastat při západu a východu slunce," stojí v oznámení investora.

Někteří lidé z okolí plánovaných větrných elektráren se ale obávají zvýšeného hluku či negativního dopadu větrníků na ráz krajiny, turistiku či cenu nemovitostí. Se stavbou dalších větrných elektráren v kopcích nad městem nesouhlasí například šternberská radnice a proti chystanému větrnému parku byla i část obyvatel Jívové, kteří sepsali petici.

Krajský úřad ale v dřívějším souhlasném stanovisku k tomuto projektu mimo jiné argumentoval tím, že většina obyvatel Jívové a okolních obcí, kteří se zúčastnili průzkumu zaměřeného na obnovitelné zdroje energie, se stavbou větrných elektráren v okolí souhlasí. Pracovnice obecního úřadu v Jívové dnes ČTK řekla, že smlouva s investorem platí a obec je projektu nakloněna.

Kopce v podhůří Nízkého Jeseníku jsou už delší dobu díky příznivým podmínkám v zorném poli investorů, kteří se zaměřují na větrné elektrárny. Větrný park čítající devět stožárů s celkovým výkonem 1,8 megawattu stojí například u Lipiny na Olomoucku. Poblíž Hraničních Petrovic fungují dvě větrné elektrárny, z nichž každá má výkon 850 kilowattů.

Olomouckému kraji loni podle instalovaného výkonu větrných elektráren patřila v Česku třetí pozice za Ústeckým a Karlovarským krajem. Větrné elektrárny byly postaveny především v Jeseníkách a na Drahanské vrchovině u Prostějova.

Instalace větrných elektráren podle jednotlivých krajů k 31. prosinci 2015
KrajInstalovaný výkon v MW
Ústecký86,8
Karlovarský51,8
Olomoucký42,6
Liberecký24,0
Moravskoslezský21,6
Pardubický19,2
Vysočina11,8
Jihomoravský8,25
Královéhradecký8,0
Středočeský6,0
Plzeňský0,8
Zlínský0,23

Zdroj: Česká společnost pro větrnou energii

 
 
Reklama