Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Policie obvinila pět lidí z podvodu kvůli elektrárně Ševětín

Policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zahájil v souvislosti s fotovoltaickou elektrárnou Ševětín trestní stíhání pěti lidí. Viní je z podvodu.

Pražské vrchní státní zastupitelství o tom informovalo na svém webu. V případě prokázání viny hrozí pětici až desetileté vězení. Elektrárnu vlastní polostátní ČEZ, jehož dva manažeři jsou podle Radiožurnálu mezi obviněnými. Firma vzkázala, že o sdělení obvinění neví.

Státní zástupkyně Petra Ullrichová uvedla, že ÚOOZ rozhodl o zahájení trestního stíhání v pondělí. "S ohledem na probíhající úkony trestního řízení nebudou v současné době poskytovány bližší informace," sdělila.

Podle Radiožurnálu míří obvinění na tři lidi z dodavatelských firem, konkrétně na Milana Bednáře a Radka Machačku z pražské společnosti Mapro a Renatu Přikrylovou z olomoucké IES Recycling. Zbývajícími obviněnými jsou údajně manažeři ČEZ Martin Zeman a Oldřich Kožušník. První z nich podle Radiožurnálu už ze společnosti odešel, druhý v ní stále pracuje. "My nyní nemáme informace o tomto stavu řízení, tedy o sdělení obvinění některým osobám," napsal ČTK na žádost o reakci mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Vyjádření dalších dvou firem ČTK zjišťuje.

Týdeník Respekt už dříve uvedl, že při stavbě solárního parku v Ševětíně zmizelo sto milionů korun. Stejnou sumu detektivové údajně zmrazili na účtech IES Recycling kvůli podezření, že je ČEZ vyplatil za vícepráce, které se ve skutečnosti nedělaly.

Druhým garantem projektu byla podle Respektu firma Mapro. Její tři bývalí majitelé podle týdeníku tvrdí, že desítky milionů korun odcházely z Mapra například do pražské advokátní kanceláře, v níž od roku 2010 působí bývalý ministr vnitra Ivan Langer.

Server Lidovky.cz napsal loni v prosinci, že policisté z ÚOOZ si kvůli Ševětínu přišli pro podklady do dvou dceřiných firem ČEZ. Mluvčí Kříž tehdy uvedl, že se policie nezajímala o nikoho ze současných manažerů firmy ani dceřiných společností.

Ševětín na Českobudějovicku je s instalovaným výkonem 29,9 megawattu třetí největší fotovoltaickou elektrárnou v Česku. Provoz zahájila v prosinci 2010.

 
 
Reklama