Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ministři rozhodnou, zda ČR zvýší cíl spotřeby zelené energie

Ministři na středečním jednání rozhodnou, zda Česko zvýší cíl spotřeby zelené energie v roce 2020 na 15,3 procenta.

S navýšením počítá Národní akční plán ČR pro energii z obnovitelných zdrojů (OZE), který projednají. Současný plán schválený vládou v roce 2012 počítal s podílem 14 procent. Navrhovaný materiál má ČTK k dispozici.

"Navržený Národní akční plán je sestaven v souladu se Státní energetickou koncepcí tak, aby naplnil a překročil požadované cíle směrnice pro Českou republiku v oblasti využívání energie z obnovitelných zdrojů v roce 2020," stojí v materiálu. MPO v předkládací zprávě připomíná, že Evropská komise stanovila pro ČR pro rok 2020 podíl energie z OZE na hrubé konečné spotřebě energie ve výši 13 procent. České plány tak tento závazek překonávají o více než dvě procenta.

Materiál se přesto nelíbí ekologům. Energetický expert Hnutí Duha Karel Polanecký již dříve uvedl, že plán obsahuje pro rozvoj OZE jen velmi nízké cíle, navíc neříká, jak jich bude dosaženo. MPO ale tvrdí, že k navýšení podílu dochází kvůli tomu, že se proti dosud platnému plánu snížila výše spotřeby energie, se kterou se pro rok 2020 počítá.

Ministerstvo v předkládací zprávě dále uvádí, že plán i nadále počítá s provozní podporou malých vodních elektráren a výroben tepla využívající obnovitelné zdroje. Umožní také zavést novou podporu pro teplo z výroben s instalovaným elektrickým výkonem do 500 kW, které využívají bioplyn vznikající například z hnojiv.

Materiál naopak počítá se snížením plánovaného podílu energie z OZE na hrubé konečné spotřebě v dopravě. Ten má na konci desetiletí činit deset procent. V současnosti platný plán počítal s podílem o 0,8 procenta vyšším. Důvodem jsou podle MPO legislativní nejistoty ohledně daňového zvýhodnění biopaliv.

Do připomínkového řízení ministerstvo původně vložilo dokument, podle kterého měl podíl energie OZE na hrubé spotřebě energie v ČR v roce 2020 činit dokonce 15,9 procenta a podíl energie z OZE na hrubé konečné spotřebě v dopravě měl zůstat ve výši 10,8 procenta. Na základě připomínek byl ale dokument upraven.

Podle dat Energetického regulačního úřadu činila v roce 2014 v Česku hrubá spotřeba elektřiny, která počítá i s elektřinou spotřebovanou při výrobě a se ztrátami v sítích a přečerpávacích vodních elektrárnách, asi 70 terawatthodin. Podíl OZE činil 13,17 procenta.

 
 
Reklama