Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Po včerejším zasedání vlády ERÚ stále nechce vypsat podporu OZE na příští rok

Vláda 2. prosince schválila usnesení o podpoře obnovitelných zdrojů uvedených do provozu před začátkem roku 2013. ERÚ v reakci uvedl, že nevypíše cenové rozhodnutí týkající se výplaty podpory.

Usnesení vlády podle ERÚ situaci vůbec neřeší. Podle ministra Mládka se řešení pro vyplacení podpory každopádně najde, pokud nezmění názor šéfka ERÚ, vláda se k tomu vrátí v lednu.

Předsedkyně ERÚ Alena Vitasková se nyní pře s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) i částí odborné veřejnosti kvůli tomu, že ERÚ v listopadu rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR nebude pro příští rok vyplacena podpora. Má jít až o 42 miliard korun. Peníze nemají dostat solární elektrárny, některé plynové teplárny či zdroje na biomasu, které dosud neschválila Evropská komise. ERÚ tvrdí, že by vypsáním podpory překročil zákon. Notifikaci nemají podle ERÚ zdroje spuštěné mezi lety 2006 a 2012 a ty, které budou spuštěny od začátku roku 2016.

Postoj úřadu a Vitáskové Mládek odmítá, podle něj problémy s notifikací existovaly již loni i předloni a ERÚ podporu vypsal. Podle ministerstva průmyslu je navíc Evropská komise o podpoře dlouhodobě informována a notifikace by měla být dokončena na jaře 2016.

Ve středu 25. listopadu Vitásková a Mládek o problému jednali s prezidentem Milošem Zemanem. Dokonce se spekulovalo o možném odvolání Vitáskové, což je v pravomoci prezidenta. Zeman podle Vitáskové na schůzce řekl, že její odvolání nepřichází v úvahu a že nad tím nikdy neuvažoval. Mládek uvedl, že dotování obnovitelných zdrojů energie na začátku prosince projedná vláda, která by měla vyjádřit souhlas s vyhlášením podpory.

Podpora obnovitelných zdrojů energie a zejména solárních elektráren, postavených v období boomu (2009-10), je dlouhodobě důvodem kontroverzí. Kvůli kombinaci příslibu velmi příznivých výkupních cen a poklesu cen fotovoltaických panelů totiž v roce 2010 výrazně vzrostl počet solárních elektráren. Ještě v lednu toho roku činil jejich instalovaný výkon 463 megawattů, v listopadu překročil tisíc megawattů a koncem prosince 2010 už měly elektrárny výkon 1650 megawatt. Boom solárních elektráren vedl k razantnímu zvýšení sumy na podporu obnovitelných zdrojů.

Vitásková nastoupila do čela ERÚ v srpnu 2011, provázela ji pověst zkušené manažerky z oblasti energetiky. Od poloviny 70. let pracovala na různých pozicích v Severomoravské plynárenské, kde končila jako generální ředitelka a místopředsedkyně představenstva. V letech 2001 až 2003 působila ve stejných funkcích ve společnostech Transgas a RWE Transgas, mezi roky 2004 a 2006 byla šéfkou představenstva Pražské teplárenské. ERÚ se pod vedením Vitáskové pustil do rozsáhlých kontrol, hlavně solární energetiky.

 
 
Reklama