Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ERÚ vypustil další fámu o fotovoltaice s celou řadou chyb

ERÚ chybně uvádí zvýšení příjmů při rozdělení fotovoltaické elektrárny, zaměňuje pojmy a nepochopitelně odečítá solární daň.

V tiskové zprávě ERÚ, kterou převzala ČTK a jejím prostřednictvím řada médií v České republice, je uvedeno: "Provozovatelé solárních elektráren budou moci rozdělit elektrárny na menší celky a neztratí nárok na podporu. Tím získají o 22 procent vyšší výkupní cenu, solární odvod činí deset procent, tedy čistý zisk provozovatelů solárů bude 12 procent. Stačí k tomu pouze namontovat měřidla s nákladem v řádech tisíců korun".

Tyto tři věty obsahují nejméně tři chyby. Jednak je rozdíl mezi výkupní cenou pro fotovoltaické elektrárny v kategoriích do 30 kWp a nad 30 kWp až do roku 2010 zanedbatelný – méně než 1 %. Teprve od roku 2011 je rozdíl výkupních cen větší (dokonce více než 22 %), jenže v roce 2011 bylo instalováno pouhých 6 MWp a v následujících letech už vůbec nebyly podporovány instalace nad 30 kWp.


Další, naprosto nepochopitelná chyba v úvaze je odečtení solární daně od údajného zisku. Fotovoltaická elektrárna buď je zatížena solární daní (pokud je instalována v roce 2010), nebo není. Pokud by rozdělením zanikla povinnost platit solární daň, pak příjem (nikoli zisk – další chyba) provozovatele FVE by se zvýšil o 11,11 % (solární daň je 10 %, provozovateli tedy zbyde 90 %, dostane-li solární daň zpět, je to 10 z 90 tj. 11,11 %). Pokud však povinnost platit solární daň nezanikne, příjmy se nemohou o tuto položku snížit. Proč by se potom měla daň odečítat?

Perlička na závěr: pro FVE instalované v roce 2010 je rozdíl výkupních cen mezi kategoriemi do 30 kWp a nad 30 kWp pouhých 0,78 %. Pokud k tomuto číslu přičteme výše uvedené zvýšení příjmů 11,11 %, dostáváme 11,89 což je přibližně 12 % – ejhle, dostali jsme magické číslo ERÚ, jen se zcela jiným významem.

 
 
Reklama