Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vliv zatmění Slunce na fotovoltaiku v Německu

Německá univerzita Hochschule für Technik und Wirtschaft Berlin publikovala studii o vlivu zatmění Slunce na výrobu fotovoltaických elektráren.

Německá univerzita Hochschule für Technik und Wirtschaft Berlin publikovala studii Einfluss der Sonnenfinsternis im März 2015 auf die Solarstromerzeugung in Deutschland (Vliv zatmění Slunce v březnu 2015 na výrobu fotovoltaických elektráren v Německu).

V letošním roce dojde 20. března k významnému zatmění Slunce. V maximu poklesne úroveň slunečního záření na jihu Německa o 65 % a na severu až o 80 %.

V důsledku podle studie poklesne výroba fotovoltaických elektráren v Německu zhruba o dvě třetiny během přibližně jedné hodiny a následně opět během hodiny vzroste na obvyklou úroveň.

V absolutních hodnotách pokles závisí na aktuálním počasí. Za ideálního počasí může výkon fotovoltaických elektráren klesnout o více než 10 GW rychlostí až 270 MW/h a následně vzrůst o více než 15 GW rychlostí, která se v extrému bude pohybovat kolem 350 MW/h. Při velmi zatažené obloze však bude pokles zanedbatelný – pouhé 2 GW.

Podle studie jsou změny sice významné, ale dobře předvídatelné a zvládnutelné.

 
 
Reklama