Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Senát podpořil postoj vlády ke klimaticko-energetickému plánu EU

Senát ve středu podpořil postoj české vlády, aby Evropská unie na svém nadcházejícím summitu stanovila jako závazný cíl pouze snížení emisí skleníkových plynů.

Evropské cíle pro podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektrické energie a zvyšování energetické účinnosti mají být maximálně nezávazné.

Summit šéfů evropských států a vlád, který se bude v Bruselu konat ve čtvrtek a v pátek, bude projednávat podobu evropské energetické a klimatické politiky do roku 2030. Návrh Evropské komise počítá s tím, že EU do roku 2030 sníží o 40 procent emise skleníkových plynů z hodnot roku 1990. Na celounijní úrovni by měl také existovat závazek, aby 27 procent energie pocházelo z obnovitelných zdrojů. EU by se rovněž měla zavázat dosáhnout do roku 2030 třicetiprocentních úspor energie.

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD), který dnes v Senátu postoj českého kabinetu představil, zdůraznil, že vláda podpoří pouze stanovení závazného čtyřicetiprocentního cíle pro snížení emisí skleníkových plynů. Zbývající dva cíle podporuje pouze v nezávazné podobě.

"U obou těchto cílů bude Česká republika spolu se skupinou V4 (ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko - pozn. ČTK) prosazovat dohodu na jasných garancích svobody členských států zvolit si vlastní energetický mix," uvedl ministr. "Česká republika bude také trvat na tom, aby ani v pozdějších fázích tohoto procesu nebyly stanovovány specifické cíle jednotlivým členským státům," doplnil.

"Spolu se skupinou V4 budeme také prosazovat spravedlivé zohlednění podmínek v průmyslově zaměřených členských státech s nižším HDP na obyvatele," dodal Dienstbier, který na jednání horní komory zastupoval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Ten na summmitu povede českou delegaci.

 
 
Reklama