Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Optimální orientace a sklon fotovoltaických panelů

Nejvíce elektřiny vyrobí v České republice fotovoltaický panel orientovaný k jihu se sklonem kolem 35°. Přesný sklon ani orientace panelů však nejsou nijak kritické.

Při montáži na střechu domu je proto při současných cenách panelů výhodnější panely umístit paralelně se střešní krytinou (pokud nejsou přímo součástí krytiny). Takové řešení je obvykle nejen ekonomicky výhodnější, ale i lépe vypadá.
Dokonce i při vodorovném umístění je snížení celoročního výnosu elektřiny jen nepatrně nad 10 %. Akceptovatelná odchylka orientace střešní plochy od jihu se při optimálním sklonu pohybuje kolem ±45°, kdy dochází k poklesu do 5 % celoročního výnosu, případně až ±70° při poklesu kolem 10 %.

Výnos energie v závislosti na sklonu a orientaci FV panelu
Výnos energie v závislosti na sklonu a orientaci FV panelu

To však platí pouze v případě, že v okolí se nevyskytují žádné objekty, jako jsou například budovy, kopce nebo stromy, které by mohly na panely vrhat stín.
Například ve velkých fotovoltaických parcích na zemi i na plochých střechách, kde nejen v zimním období, ale i v ranních a odpoledních hodinách v průběhu celého roku, se jednotlivé řady panelů vzájemně stíní, je optimální sklon nižší. V závislosti na vzdálenosti jednotlivých řad se volí hodnoty kolem 20°.

Komplikovanější je situace, kdy jsou panely výrazněji stíněny okolními objekty, například v městské zástavbě. V tom případě je optimální sklon a orientaci možno určit například počítačovou simulací, alespoň hrubě odhadnout s využitím výše uvedených poznatků.

Pokud by však výkupní cena elektřiny z fotovoltaických panelů byla v průběhu dne a roku proměnlivá, může být výhodnější jiný sklon a orientace panelů. Tímto způsobem je možno do jisté míry ovlivnit průběh výroby fotovoltaických elektráren.

 
 
Reklama