Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fotovoltaika - pojištění

Pořídit si fotovoltaickou elektrárnu je krok správným směrem za větší energetickou nezávislostí. Dotazovali jsme se několika velkých pojišťoven v ČR, jak probíhá pojištění fotovoltaických elektráren.

Majitelé fotovoltaických systémů na střechách svých domů už díky tomu nejsou jen hříčkou v rukách distributora. Stávají se tak někým, kdo začne být „nadšeným fanouškem“ přírody a každý večer s napětím a očekáváním usedá k televizní předpovědi počasí, což může být někdy větší jistotou, než zmiňovaní distributoři elektrické energie. Na druhou stranu vstupní investice znamená celkem znatelný pohyb v peněžence.
Je proto třeba myslet na pojištění našeho doplňkového zdroje tepla a světla (a nejen toho).

Dotazovali jsme se několika velkých pojišťoven v České republice, jak probíhá pojištění fotovoltaických elektráren. A dostalo se nám přibližně stejných odpovědí. Obecně se dá říci, že nejjednodušší je zvýšit limit pojištění domu o cenu elektrárny. Záleží zde na mnoha faktorech – například zda se jedná o rodinný dům, či budovu určenou k podnikání. V jaké oblasti se dům nachází – v záplavové, bouřkové, suché, ... Zda se rozhodnete důvěřovat svým sousedům a z pojištění vypustit vandalismus atd. Na čem se však shodly všechny dotazované pojišťovny je fakt, že bezpodmínečně nutný je hromosvod. Cena pojištění se sjednává na hodnotu elektrárny s tím, že pokud by v průběhu několika let výrazně klesly pořizovací náklady elektrárny, bude majiteli vyplacena pouze taková částka, která mu umožní pořídit si novou elektrárnu ve stejném rozsahu.

Nemáme rozhodně v úmyslu Vám radit či doporučovat to či ono pojištění od takové či onaké pojišťovny. Každý máme důvěru v někoho jiného. Rádi bychom Vám dali jen další podnět k úvahám, jak zajistit Vaší elektrárně spoustu bezproblémových let fungování a výroby elektřiny a ochránit svou investici.


JOYCE ČR, s. r. o.
logo JOYCE ČR, s. r. o.

Firma JOYCE ČR, s.r.o. byla založena v roce 1996. Hlavními obory činnosti jsou komunikační technologie a alternativní zdroje energie s působností v České i Slovenské republice. Naše vize: JOYCE = symbol kvality a trvalé hodnoty. S námi budete Jedineční, ...

 
 
Reklama