Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Solární energie poráží cenou elektřinu ze sítě

Podle analytiků společnosti Bloomberg dosáhly v letošním roce měrné náklady na výrobu elektřiny ze slunečních elektráren cenové konkurenceschopnosti na trzích v Německu, Itálii, Španělsku a Austrálii.

Analytici společnosti Bloomberg představili nová data ekonomiky slunečních elektráren. Dle jejich propočtů dosáhly v letošním roce měrné náklady na výrobu elektřiny ze slunečních elektráren cenové konkurenceschopnosti na trzích v Německu, Itálii, Španělsku a Austrálii. Vděčí za to zejména poklesu průměrné ceny fotovoltaických panelů o 75 procent za poslední tři roky.

Čísla dále ukazují, že se příležitosti levné solární energetiky rozšíří do dalších zemí. V roce 2015 půjde například o trh ve Francii a do konce tohoto desetiletí o Velkou Británii. (V České republice je situace velmi podobná Německu jak z hlediska slunečního záření, tak z hlediska ceny elektřiny nebo investičních nákladů fotovoltaických elektráren, pozn. TZB-info)

Agentura Bloomberg tak potvrzuje loňskou studii Evropské fotovoltaické průmyslové asociace (EPIA), která analyzovala trhy ve Francii, Německu, Itálii, Španělsku a Velké Británii. Dle studie EPIA [2] by dynamická parita sítě mohla být poprvé dosažena již během roku 2013 v Itálii. Jedná se o bod, kdy se na trhu v konkrétní zemi protne současná hodnota výnosů z provozu solárních zdrojů s cenou elektřiny z běžného energetického mixu. Postupně se pak tento vývoj bude přesouvat směrem na sever do celé Evropy.

Martin Sedlák, výkonný ředitel Asociace pro energetickou nezávislost, studii komentuje: „Fakt, že v letošním roce spuštěné sluneční elektrárny dokážou být konkurenceschopné s denními maloobchodními cenami elektřiny na pěti trzích je skvělou zprávou pro čistou energetiku. Fotovoltaika se postupně stane hitem a pomůže vytlačit obstarožní uhelné a atomové elektrárny. Je načase definitivně zahodit nálepku drahého zdroje a přestat solární energetice házet klacky pod nohy. Čas, kdy se nové projekty solárních projektů obejdou bez podpory se blíží mílovými kroky. Důležité pak bude zejména neblokovat růst například obstrukcemi při připojování do sítě.“

 
 
Reklama