Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vláda znovu chystá dotace fotovoltaiky, omezí zdražení elektřiny

Vláda plánuje vynaložit na náklady za provoz obnovitelných zdrojů v příštím roce opět 11,7 miliardy korun. Elektřina pro domácnosti by tak měla v průměru zdražit v meziročním srovnání o 4,3 procenta.

Podniky za elektřinu zaplatí asi o 6,2 procenta více. Vyplývá to z návrhu nařízení vlády ke stanovení prostředků pro podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů, jehož předkladatelem je ministerstvo průmyslu a obchodu. Největší část dotací půjde na podporu fotovoltaiky.

V loňském roce prudce rostl počet solárních elektráren, a proto bude provoz těchto zdrojů příští rok stát přes 22 miliard korun, celkové náklady na obnovitelné zdroje dosáhnou asi 32 miliard korun. Vláda z toho pokryje část dotacemi, další část se promítne do cen elektřiny.

Vládní dotace na obnovitelné zdroje činily 11,7 miliardy korun také v letošním roce. Elektřina letos kvůli tomu pro domácnosti zdražila v průměru o 4,6 procenta, podniky za elektrický proud platí o 5,2 procenta více. Bez státní dotace by zdražení bylo mnohem výraznější.

Kdyby vláda pro rok 2012 znovu neposkytla miliardové prostředky na obnovitelné zdroje, elektřina pro domácnosti by zdražila v průměru o 11 procent a pro velkoodběratele o 15 procent, stojí v návrhu MPO.

Zdroji těchto 11,7 miliardy korun byla letos 26procentní daň ze solárních elektráren. Prostředky vláda čerpala také z 32procentního zdanění bezplatných emisních povolenek. Zvýšily se také poplatky za zábor půdy, na které solární elektrárny stojí. Z těchto zdrojů budou prostředky pravděpodobně čerpány i v příštím roce.

Průmysloví zákazníci připojení na hladině velmi vysokého napětí podle návrhu zaplatí za elektřinu příští rok v průměru o 6,6 procenta více a zákazníci připojení na hladině vysokého napětí o 5,8 procenta více než v roce 2011.

Konečnou cenu elektřiny pro příští rok významně ovlivňuje také zdražení silové elektřiny na trzích, které letos činí asi osm procent. Vládní dotace na obnovitelné zdroje v příštím roce sníží poplatek za obnovitelné zdroje z předpokládaných 625 korun na megawatthodinu na 420 až 430 Kč/MWh. Letos činil tento poplatek díky dotacím 370 Kč/MWh. Zvýšení poplatku pro příští rok souvisí s loni připojeným vyšším instalovaným výkonem solárních elektráren, než energetici předpokládali. Výrazně také rostl výkon bioplynových stanic.

Rozhodnutí o dotacích na obnovitelné zdroje má vstoupit v platnost do konce října. Energetický regulační úřad pak do konce listopadu vydá rozhodnutí o cenách elektřiny na rok 2012.

 
 
Reklama