Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fotovoltaika: politici přiznávají pochybení, důsledky ponesou všichni

Hned dvojí pochybení politiků přiznává v článku zveřejněném v Parlamentních listech senátor Jan Horník, když zdůvodňuje stížnost 22 senátorů k Ústavnímu soudu. "Byla to chyba dvou předchozích vlád - Topolánkovy a Fišerovy," řekl Horník ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu. A neudělal s tím nic ani on sám, ačkoli z pozice senátora mohl přinejmenším iniciovat diskusi o problému. Po půl roce se tak ukazuje, že novely zákona č. 180/2005 o podpoře obnovitelných zdrojů, které byly urychleně schvalované v závěru loňského roku, byly připraveny ve spěchu a bez domyšlení důsledků.

Potvrzuje se rovněž, že prevence je vždy lepší, než následná léčba. Zvlášť, když se zbytečně čeká, až se situace vyhrotí. Rychlost legislativních změn na koci roku 2010 ukázala, že novela umožňující Energetickému regulačnímu úřadu snížit výkupní cenu o více než 5 % mohla být přijata o rok dříve. S podstatně nižším rizikem arbitráží než novely loňské. Chyběla však zřejmě politická vůle. Kromě toho, jednání Poslanecké sněmovny byla zhruba od září až do voleb blokována obstrukcemi.

Výkupní cena mohla být snížena o 26 % na celou dobu výkupu, ne jen na 3 roky. K arbitrážím by pravděpodobně došlo a stát by je s největší pravděpodobností prohrál. Týkaly by se však určitě menšího objemu instalací, než současných více než 1350 MWp instalovaných v roce 2010.

Je dokonce velmi pravděpodobné, že řadu investorů by razantní postup politiků odradil. Možná bychom dnes měli podstatně nižší instalovaný výkon fotovoltaických elektráren, a tím i nižší ceny elektřiny i bez zdaňování emisních povolenek a příspěvku ze státního rozpočtu, který tak jako tak nakonec zaplatí daňoví poplatníci.

Na obranu poslanců a senátorů je nutno upozornit, že rozhodovali pod silným mediálním tlakem. Ve zprávách se pravidelně před projednáváním novel zákona č. 180/2005 objevovaly přehnané „odhady“, že elektřina může zdražit až o 20 % a další „informace, které se později ukázaly jako nepravdivé (některé příklady zde a zde).

 
 
Reklama